Valgsejr til Duda kan give konservative comeback i Polen

Polakkerne har valgt den unge og ukendte Andrzej Duda til ny præsident, bekræfter de endelige valgresultater.

Polske vælgere har stemt for forandring og valgt den konservative og, uden for Polens grænser, relativt ukendte Andrzej Duda som landets næste præsident.

Andrzej Duda vandt anden runde af det polske præsidentvalg med 51,55 procent af stemmerne, viser de endelige resultater fra Polens valgkommission.


Valgdeltagelsen lå på 55 procent, tilføjer kommissionen.

Allerede kort tid efter de første valgstedsmålinger var offentliggjort søndag aften, erkendte den siddende præsident, Bronislaw Komorowski, at han havde tabt til Duda.

Den 43-årige advokat, der nu indtager præsidentembedet, gik til valg på løfter om forandring og ikke mindst om at give flere penge til den offentlige sektor.

Iagttagere og medier i Polen har søndag travlt med at spekulere i, hvad præsidentskiftet kommer til at betyde - også for forholdet til resten af Europa.

- Ingen ved egentlig, hvem Andrzej Duda er, og hvad han står for, siger sociolog Aleksander Smolar til det tyske nyhedsbureau dpa.

Duda talte ikke meget om sine udenrigspolitiske holdninger i løbet af valgkampen, og medlemmer af hans konservative parti, Lov og Retfærdighed (PiS), har tidligere skabt spændinger mellem Polen og dets naboer.

Hvis præsidentvalget kan tolkes som et fingerpeg om, hvordan det kommer til at gå ved det polske parlamentsvalg senere på året, kan det give PiS-partiet magten efter otte år i opposition.

Partiets leder, den tidligere premierminister Jaroslaw Kaczinsky, er partiets kandidat til premierministerposten og tvillingbror til den tidligere præsident Lech Kaczinsky, som blev dræbt i et flystyrt i Rusland i 2010.

Han har tidligere stået fast på sine euroskeptiske holdninger og nægtet at gå på kompromis med henvisning til, at det ville være i strid med Polens nationale interesser.

PiS er nationalistisk og ligger på linje med landets magtfulde katolske kirke i blandt andet abortspørgsmål.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, ringede mandag til Duda for at lykønske ham med valgsejren.

Putin opfordrede ved samme lejlighed til, at Polen og Rusland opbygger "konstruktive bånd" baseret på "et godt naboforhold og gensidig respekt for hinandens interesser".

Polen har hidtil været en af de største kritikere af Ruslands rolle i Ukraine.

Dudas valgsejr kom som en overraskelse for partiet selv, mener politisk analytiker Radoslaw Markowski.

Mandag sagde Duda, at han vil melde sig ud af partiet for at være "præsident for alle polakker", skriver flere medier.

- Deres problem nu bliver at opretholde hans image som præsident for alle polakker, set i lyset af, at han først og fremmest blev valgt af vælgere på landet og blandt de lavtuddannede, siger Markowski.

Duda overtager præsidentposten fra Komorowski 6. august.

Emneord: Polen, Præsidentvalg, Andrzej Duda
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.