Bedre læring for færre penge i danske skoler - er Chromebooks i stedet for ipads og pc'ere vejen frem?

Velfærd

10/9/14 3:30

Professionshøjskolen Absalon

Få to chromebooks for det samme som en pc eller en ipad koster og nedsæt tiden til opsætning og teknisk support med 70-90 procent. Den første danske rapport om Chromebooks peger på mulige gevinster for både økonomi og læring på danske skoler.

- ”Der findes masser af billig teknologi, men det ser ud til, at der både kan være betydelige økonomiske og ikke mindst pædagogiske gevinster ved Chromebooks frem for andre tilbud på markedet. Derfor forstår jeg da godt, at Chromebooks vækker interesse, for prisen for den enkelte maskine er det halve af prisen for typisk anvendte bærbare pc’ere og ipads på skolerne”, fortæller projektleder Ove Christensen fra University College Sjællands afdeling for Forskning og Innovation.

Vinder hastigt frem i USA og England

I USA udgør Chromebooks i dag op til 25 procent af alle nye devices inden  for undervisningen, og også i England vinder Chromebooks hastigt frem.

Ove Christensen har observeret et aktionslæringsforløb på Mårslet skole omkring brugen af Chromebooks maskinerne og teknologien bag og lagt sidste hånd på rapporten ”Elevsamarbejde og videndeling – Chromebooks i undervisningen”.Projektet er gennemført med støtte fra Kulturstyrelsen. 

En Chromebook ligner en bærbar pc, men i modsætning til en traditionel pc fungerer den ikke ved at have et styresystem og programmer installeret på computeren. En international undersøgelse peger på, at arbejdet til opsætning af maskiner og til teknisk support kan reduceres med 70-90%. 

Fire af de centrale konklusioner fra aktionslæringsforløbet var:

1. Brugen af Chromebooks har understøttet processer, hvor eleverne arbejder sammen – ” kollaborative læreprocesser”

2. Der ligger i Chromebooks en særlig tænkning, der bryder med princippet om “den personlige computer eller ipad”. Nu kan elever og lærere arbejde sammen på helt nye måder og følge hinandens arbejder. Det betyder også, at lærerne kommer meget tættere på elevernes læreprocesser.

3. Chromebooks fremmer digital dannelse. Eleverne bliver bedre til at adskille, hvad computeren bruges til i arbejdsbrug og til underholdning og fritid.

4. Teknologien bliver meget hurtig usynlig og frigør ressourcer til fokus på børnenes læring. Det skyldes bl.a., at lærere og elever ikke er afhængige af den enkelte Chromebook maskine. Hvis en maskine ikke fungerer, kan man bare tage en anden, da alt jo ligger i ”den digitale sky”.

- “Samlet set gør de pædagogiske potentialer ved brug af Chromebooks maskiner og teknologien bag koblet med de mulige økonomiske gevinster, at tiden er inde til, at mulighederne vurderes og drøftes nærmere i danske kommuner og skoler”, mener Ove Christensen.

Læs også artiklerne:

Alle skoler i Holbæk satser på Google

 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.