For første gang i fire år er der under 150.000 ledige

Velfærd

26/09/2013 11:08

Ledigheden tog endnu et lille nøk nedad i august og er fortsat på det laveste niveau siden september 2009.

Arbejdsløsheden fortsætter med at tage små skridt nedad i Danmark. Ledigheden faldt fra juli til august med 2200 personer til i alt 149.900.

Det er et fald på 0,1 procentpoint til nu 5,6 procent ledige, hvilket er det laveste niveau siden september 2009. Det viser tal for bruttoledigheden i Danmark fra Danmarks Statistik.

Ifølge cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, er det første gang i fire år, at ledigheden kommer under 150.000 personer.

- Sådan Danmark, skriver han på Twitter.

Steen Bocian havde frygtet en lille stigning i ledigheden, blandt andet efter det store byggefirma Pihl og Søns konkurs.

- Men dagens tal viser, at retningen på arbejdsmarkedet er uforandret, tilføjer han i en kommentar til ledigheden.

Bruttoledigheden er et udtryk for, hvor mange personer, der modtager offentlige ydelser, og samtidig står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Mette Hørdum Larsen, der er økonom i LO, glæder sig over den nye bundrekord, men samtidig understreger hun og flere andre økonomer, at der er svært at få et reelt billede af, hvor meget af faldet der skyldes, at flere har fået et job.

- En væsentlig del af faldet i arbejdsløsheden hænger nemlig sammen med, at en del personer har opbrugt retten til dagpenge som følge af reformen fra 2010.

- Nogle af de berørte har ikke haft mulighed for anden forsørgelse. De forsvinder derfor rent teknisk fra statistikken, selv om de stadig er arbejdsløse, siger hun i en kommentar.

Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen deler bekymringen for, at det kun er på overfladen, at udviklingen er positiv.

- Vi er af den klare overbevisning, at dagpengereformen fra årsskiftet har medført, at den officielle ledighedsstatistik overvurderer tilstanden på arbejdsmarkedet, siger han i en kommentar.

Ifølge tallene for bruttoledigheden er antallet af dagpengemodtagere faldet med 3500 personer i august, mens antallet af kontanthjælpsmodtagere kun er steget med 1400 personer.

Siden årsskiftet er der blevet hele 24.600 færre dagpengemodtagere, mens antallet af kontanthjælpsmodtagere kun er steget med 12.000 personer.

Det er fjerde måned i træk, at ledigheden falder.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce