Mere konkurrence kan effektivisere det offentlige

Velfærd

19/12/13 10:14

Gordon Trier Holm

Der er stort potentiale for at effektivisere den offentlige sektor ved at skabe mere konkurrence om de offentlige opgaver. Det bør de nye byråd tage til efterretning og dermed få skattekronerne til at nå længere, mener DI Service.
Kommunerne svigter opgaven med at lægge opgaver ud i fri konkurrence, konkluderer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens rapport ”Status for offentlig konkurrence 2013”, som blev offentliggjort torsdag morgen.    - Det er et uheldigt svigt fra kommunernes side af. For konkurrence sikrer, at opgaverne løses bedst og billigst, siger branchedirektør Mette Rose Skaksen, DI Service.   Stor forskel fra kommune til kommune I kommunerne bliver kun hver fjerde af de opgaver, der er egnet til at komme i udbud, rent faktisk udsat for konkurrence, viser rapporten. Men det er meget forskelligt, hvor meget de enkelte kommuner lægger ud i konkurrence. I Gribskov Kommune er 41,8 procent af opgaverne konkurrenceudsat, mens det tilsvarende tal i Ikast-Brande Kommune er nede på 21,7 procent.    - Det er tankevækkende, at der er så stor forskel på, hvor mange opgaver de enkelte kommuner lægger ud i fri konkurrence. En række kommuner er nået langt og har opnået gode resultater, og dem bør de øvrige kommuner kopiere, siger branchedirektøren.   Genindfør måltal Hun mener, at Folketinget samtidigt bør genindføre de måltal for kommunernes konkurrenceudsættelse, som blev afskaffet for nogle år siden.    - Det virker simpelt hen, når kommunerne har noget at stræbe efter, siger Mette Rose Skaksen.    Milliarder at hente Beregninger fra DI viser, at der kan frigøres fire milliarder kroner hvert år, hvis alle kommuner lægger lige så mange opgaver ud i konkurrence som de 10 kommuner, der gør det bedst.    - Alene på det sociale område kan man frigøre to milliarder kroner om året, hvis kommunerne bruger konkurrence noget mere. Det gælder især på ældreområdet, hvor en lang række virksomheder står på spring for at konkurrere. Og det bør de nye byråd benytte sig af, når de skal have skattekronerne til at række længere, siger branchedirektør i DI Mette Rose Skaksen.
 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.