- Hvis man vil forsvare den danske model på det ene område, men ikke på det andet, så er der jo ingen sammenhæng i den danske politik, siger Torsten Schack Pedersen.

Venstre og Konservative tvivler på børnecheck-aftale

Politik

12/03/2014 14:31

Freja Eriksen

Kampen for optjeningsregler for børnechecken handler om principper - ikke om økonomi, fastholder V og K.

Diskussionen om børnecheck til udenlandske EU-borgere har nu også spredt sig til børnetilskuddet til enlige forsørgere.

Men efter et indledende forhandlingsmøde tirsdag aften ser det fortsat svært ud at nå frem til en politisk løsning om udbetalingen af børnechecken, lyder det fra Venstre og De Konservative.

- Vi har ikke oplevet nogen imødekommenhed fra regeringen overhovedet, selv om vi har stillet mange forslag på bordet. Så det ser vanskeligt ud, siger De Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen.

Han bakkes op af Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen.

- Det virker til, at regeringen har mere travlt med at hælde forslag ned ad brættet end af at finde en reel løsning. 

- Men man kan da håbe, at den pludselige kamp for det danske dagpengesystem, som regeringen lancerede i går, også kan smitte af på andre sociale ydelser, siger han.

Torsten Schack Pedersen mener samtidig, at det vil styrke det danske forsvar for dagpengene, hvis man også udfordrer EU omkring børnepenge til udenlandske EU-borgere.

- Hvis man vil forsvare den danske model på det ene område, men ikke på det andet, så er der jo ingen sammenhæng i den danske politik.

Fra regeringens side har det gentagne gange lydt, at de økonomiske konsekvenser af en ændret børnecheck er begrænsede.

Det vil kosten staten omkring 15 millioner kroner at opgive optjeningsprincippet. I alt udbetales der børne- og ungeydelse for 14,5 milliarder kroner og børnetilskud for 2,5 milliarder kroner om året i Danmark.

Samtidig skriver Avisen.dk, at i forhold til nabolandet Tyskland, så er børnepenge-udvekslingen over grænserne faktisk i dansk favør. Mens 1578 danskere samlet set modtog 50,2 millioner kroner i børnepenge fra Tyskland i 2013, så har 500 tyskere - altså under en tredjedel - modtaget danske børnepenge i samme periode.

- Det er det principielle, der er afgørende. Ikke beløbet. Man skal bo, arbejde og betale skat i Danmark for at få del i vores velfærdssystem. Man kan ikke have et EU, hvor vi har en social union, og man vandrer hen, hvor de sociale ydelser er størst og bedst, siger Brian Mikkelsen, der bakkes op af Torsten Schack Pedersen:

- Jeg synes da, at det er principielt forkert, at man efter meget kort ophold i Danmark skal have mulighed for at sende velfærdsydelser ud af landet. Og uanset om det er fem millioner eller 500 millioner kroner er det et princip, man bliver nødt til at stå fast på, siger han.

Der er endnu ikke fastsat tidspunkt for nye forhandlinger om børnechecken.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce