Verdens militære udgifter stiger for første gang i fem år

Konflikter mellem Islamisk Stat og Vesten samt spændinger i Asien fører til større militærbudgetter.

Sidste år blev der brugt næsten 1,7 billioner dollar på militære udgifter verden over. Det er en stigning på en procent set i forhold til 2014, viser en opgørelse fra Sipri, det svenske fredsforskningsinstitut. 

Det er første gang siden 2011, at verdens samlede militærudgifter stiger.


- Verden er et konfliktfyldt sted. Der er uro mellem landene, men også den forbedrede økonomi er en del af forklaringen, siger forskningschef i Sipri Sam Perlo-Freeman til det svenske nyhedsbureau TT.

Stigningen er især en effekt af, at en række lande i Østeuropa, Asien og Mellemøsten har brugt flere penge end tidligere på militært udstyr, mens Vestens mangeårige nedskæringer er fladet ud.

USA er stadig uden sammenligning det land i verden, der bruger flest penge på militæret. 

Washingtons budget lyder på hele 596 milliarder dollar, selv om det er blevet skåret med 2,4 procent fra 2014 til 2015. Det er dog også ifølge Sipri en mindre nedskæring end de foregående år.

Forskningschef Sam Perlo-Freeman siger i en pressemeddelelse, at USA særligt bruger penge på "oversøiske missioner i kampen mod Islamisk Stat".

Verdens næststørste forbruger af militært udstyr er Kina. Kineserne har gennem det seneste årti udvidet deres militærbudget med 132 procent, og det er dermed den nation, der har de største stigninger. 

Kinas budget er dog stadig småt sammenlignet med amerikanernes. 

Kina brugte 215 milliarder dollar i 2015. Dernæst følger Saudi-Arabien på 87,2 milliarder dollar. Landet har i år overtaget tredjepladsen fra Rusland, der i 2015 brugte 66,4 milliarder.

- Grunden til ændringerne i tendenserne er den politik, som Rusland, Islamisk Stat og Nato fører, siger Perlo-Freeman.

Han peger også på, at der i Asien er øgede udgifter i Indonesien, Filippinerne, Japan og Vietnam som følge af spændinger, der primært involverer Kina og Nordkorea.

/ritzau/

Emneord: Forsvaret, Forsvarspolitik, Militært isenkram, Militær, Våben, Sipri
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 13.05.18 Infrastruktur
  Offentligt privat forsvarspartnerskab skaber kampfly-center

  Det er vores ambition, at Haderslev Kommune kan understøtte og samle udvikling og ekspertise indenfor forsvarsindustrien, siger Haderslevs borgmester.

 • 29.01.18
  Ny aftale for Forsvaret 2018-2023

  Regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er blevet enige om en ny seksårig aftale for Forsvaret.