Foto: Trine Søndergaard

Vestager gik efter finansministerposten i Det Sorte Tårn

Punkt for punkt faldt løfterne til vælgerne fra S og SF fra hinanden under benhårde forhandlinger om magten.

I over et døgn udeblev De Radikale fra regeringsforhandlingerne i 2011.

De Radikale ville have finansministerposten, men Helle Thorning-Schmidt (S) var ubøjelig. Den post var Socialdemokraternes. Det blev dråben, der fik den radikale leder Margrethe Vestager til med sit følge at forlade forhandlingerne på Hotel Crowne Plaza i Ørestad.

Helle Thorning-Schmidt skulle være statsminister, Villy Søvndal udenrigsminister og så måtte De Radikale have Finansministeriet, mente Vestager.

Det skriver journalist Hans Mortensen i en opdateret og udvidet udgave af "Den røde tråd - SF og vejen til magten" fra 2011. Et uddrag af bogen bliver bragt i Weekendavisen fredag.

Thorning-Schmidt indledte derfor ifølge Mortensen en diplomatisk operation, der skulle få Vestager tilbage til forhandlingsbordet på hotellet, der i folkemunde fik navnet Det Sorte Tårn.

Resultatet blev et stærkt Økonomiministerium, der fik tilført centrale ressortområder fra Erhvervs- og Vækstministerium.

Med den løsning meddelte Margrethe Vestager, at hun var klar til at gå i regering, hvor hun fik posten som vicestatsminister og indenrigs- og økonomiminister.

Ifølge Hans Mortensen viser episoden styrkeforholdet og grundvilkåret for Socialdemokraterne og SF. I modsætning til de to partier havde De Radikale andre muligheder end at være med i regeringen.

Styrkeforholdet var vendt efter valget, hvor De Radikale fik et langt bedre valg end forventet, og derfor gjorde Margrethe Vestager det fra første dag klart, at hun ikke havde gjort sin stilling op, skriver Hans Mortensen.

Hun ville afvente forhandlingerne og se, om grundlaget og regeringssammensætningen var noget for hende. Ellers kunne S og SF selv danne regering. Alternativet var ikke tiltrækkende. Det var trods alt bedre at have Vestager indenfor end udenfor.

Denne styrkeposition udnyttede De Radikale til det yderste, skriver Hans Mortensen, og det betød, at løfterne fra de to røde partiers planer "Fair forandring" og "Fair løsning" punkt for punkt faldt sammen.

Væk var millionærskat, bankskat, to-lærer-ordning i de mindste klasser og loft over folkeskolens elevtal.

/ritzau/

 
Emneord: Regering, Magtkamp, Socialdemokratiet, De Radikale
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også