Vestager: Velfærdsturisme er ikke noget problem

Folk kommer til Danmark for tage et arbejde, og dermed bidrager de til samfundet, siger den radikale leder.

Danmarks to største partier, Venstre og Socialdemokraterne, styres begge af "frygt" i debatten om velfærdsturisme.

Det siger Morten Helveg Petersen, den radikale spidskandidat til det kommende europaparlamentsvalg, ifølge Berlingske.

- Hele vejen rundt blandt de andre ja-partier ser vi en skepsis over for arbejdskraftens frie bevægelighed. Men det nytter ikke noget at trække følehornene til sig og blive bange for sin egen skygge, siger han til avisen.

Meldingen kommer, mens forhandlingerne er strandet mellem regeringen, Venstre og De Konservative om en ny, stor europapolitisk aftale, der handler om de overordnede linjer i EU-politikken.

Morten Helveg Petersen bakkes op af den radikale leder, Margrethe Vestager:

- Der er ikke et problem med trafik ind i landet for at få offentlig forsørgelse. Når vi ser på tallene, så kan vi se, at folk kommer hertil for at tage et arbejde, og når de gør det, så bidrager de til det danske samfund, siger hun til Berlingske.

Økonomi- og indenrigsministeren mener, at Venstre antyder noget "abstrakt og vattet" i debatten om de såkaldte velfærdsturister fra central- og østeuropæiske EU-lande, og hun mener ikke, at vandrende arbejdstagere udgør en trussel mod velfærdssamfundet. 

Berlingske skriver, at Venstre afviser at være præget af frygt i den pågældende debat. 

Partiets europaordfører, Jakob Ellemann-Jensen, siger, at man har brug for en faktuel udredning for at se nærmere på problemet om velfærdsturisme. Det vil løfte diskussionen, lyder det. 

En ny opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet har for nylig vist, at østeuropæere, som bor i Danmark, modtager velfærdsydelser på cirka samme niveau som danskere. Det gælder for eksempel kontanthjælp og sygedagpenge.

/ritzau/

 

 

Emneord: Velfærdsturisme, Morten Helveg Petersen, Margrethe Vestager, Vandrende arbejdstagere
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 20.02.20
  Vigtigt europæisk fokus på databeskyttelse og brug af kunstig intelligens

  Nyt stort EU-udspil om kunstig intelligens og ansvarlig brug af teknologi kan give et fornuftigt fundament for digitaliseringen

 • 27.10.14 Ledelse
  Ny bog viser vejen til vækst i velfærdssamfundet

  En ny men endnu ung metode udpeges af flere centrale meningsdannere og organisationer som vejen til vækst. Ny bog - OPI * Debat og perspektiv - viser nu hvordan Offentlig-Privat Innovation bliver en central metode til at øge væksten i velfærdssamfundet. Med OPI kommer borgernes behov i centrum for nye produkter og løsninger. Det skaber bedre løsninger til borgerne og styrker virksomhedernes mulighed for vækst og udvikling.

 • 18.06.14 Bæredygtighed
  Mere end 90 initiativer skal trække Danmark helt fri af krisen

  Regeringen og Venstre har i dag opnået en forståelse om Vækstplan 2014 – Danmark helt ud af krisen. Forståelsen betyder blandt andet at der gennemføres PSO-lempelser for samlet 13,2 mia. kr. frem mod 2020, hvoraf ca. 7,9 mia. kr. vil komme erhvervslivet til gode i form af generelle erhvervsrettede lempelser og målrettede lempelser for energiintensive virksomheder.

 • 21.05.14 Velfærd
  Familiernes økonomi – fordeling, fattigdom og incitamenter

  Antallet af økonomisk fattige faldt fra 2011 til 2012. Faldet skal ses i lyset af, at ’fattigdomsydelserne’ og loftet over børne- og ungeydelsen blev afskaffet. Det kan man læse i Familiernes økonomi 2014, der blandt andet bidrager med ny viden om indkomstforskelle, fattigdom og økonomiske incitamenter.

 • 03.04.14 Velfærd
  Danskerne er blevet gladere for folkeskolerne og børnehaverne

  Elever og forældre er blevet mere tilfredse med folkeskolerne, forældre med børn i dagtilbud er endnu gladere for tilbuddene, og tilfredsheden hos hjemmehjælpsmodtagere ligger stadig højt. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse, som Økonomi- og Indenrigsministeriet har fået foretaget af brugernes tilfredshed med velfærdsydelserne.