Vestas og Mitsubishi danner par om havvindmøller

Mitsubishi og Vestas skal samarbejde om havvindmøller. Mitsubishi skyder op mod 2,2 milliarder i projektet.

Den danske vindmøllegigant Vestas danner joint venture med japanske Mitsubishi Heavy Industries om offshore vindkraft, oplyser Vestas i en fondsbørsmeddelelse fredag.

Sammen skal de to selskaber udnytte hinandens styrker og stå stærkt til at vinde en større andel af det globale marked for havvindmøller, lyder det i meddelelsen.

Nyheden er vældig godt nyt, mener Sydbanks Vestas-analytiker, Jacob Pedersen.

- Det er vigtigt at få en kapitalstærk partner. Når man er oppe mod Siemens på de her enorme projekter, kan det være helt afgørende, om det er Vestas, eller det nye joint venture.

- Det er helt afgørende med finansiel styrke, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Ifølge Jacob Pedersen fjerner samarbejdet en masse risiko for Vestas, og øger sandsynligheden for, at V164-havvindmøllen bliver en succes.

Mitsubishi skyder 100 millioner euro i samarbejdet med Vestas - svarende til omkring 750 millioner kroner, men det japanske bidrag kan ende med at løbe op i 2,2 milliarder kroner.

Mitsubishi tilfører yderligere 200 millioner euro ved "opnåelsen af visse milepæle" i forbindelse med samarbejdet om havvindmøllerne.

Vestas vil overføre udviklingen af havvindmøllerne, ordrebeholdningen og nuværende kontrakter på havvindmøller samt 300 medarbejdere til samarbejdet.

Der har længe været rygter om et muligt samarbejde mellem den japanske industrigigant og Vestas, og de to selskaber har også tidligere bekræftet, at der var samtaler mellem de to.

Joint venture-selskabet får hovedkontor i Aarhus. Her vil selskabet håndtere alt fra design, videreudvikling, indkøb og produktion i forbindelse med V164-havvindmøllerne samt alt marketing, salg og service i forbindelse med offshore vindmøller.

Samarbejdet får ikke betydning for Vestas' regnskab i 2013, oplyser selskabet.

/ritzau/

Emneord: Vestas, Mitsubishi, Joint Venture, Offshore vindkraft, Havvindmøller
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 29.11.18 Bæredygtighed
  Gamle vinduer bliver til væksthuse

  Oftest ender udtjente vinduer deres liv på genbrugspladsen, men elever på erhvervsskolen Hansenberg sikrer gamle vinduer fra skole i Kolding en bedre skæbne.

 • 09.11.18 Bæredygtighed
  Forskere vil skabe bæredygtig kemi

  Aarhus Universitet er gået sammen med otte andre europæiske universiteter om at skabe grøn, bæredygtig og bionedbrydelig kemi med en produktionsmetode, der bruger lys og enzymer og ikke genererer affald. Det kan være skelsættende for en industri, der ellers er en af klodens mest forurenende.

 • 13.05.16 Bæredygtighed
  PSO-sagen: Regeringen vil skabe vækst ved at sænke elregningen

  Regeringen vil styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne ved at sænke elregningen og i fremtiden finansiere omstillingen af Danmarks energisystem – de såkaldte PSO-udgifter – via finansloven. I samme ombæring ønsker regeringen at reducere energiforbrugernes omkostninger med et tocifret milliardbeløb.

 • 07.01.16
  Danske virksomheder skal udtænke fremtidens energisystem

  I dag sætter energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt gang i et branchesamarbejde med DONG Energy, Danfoss, Vestas og andre af Danmarks energispydspidser, der skal udvikle morgendagens smarte energisystem baseret på vedvarende energi.

 • 11.10.13 Bæredygtighed
  Danmark og delstaten Maryland indgår samarbejde om havvind

  Danmark stiller ekspertviden til rådighed for delstaten Maryland, der har planer om at opføre en havvindmøllepark på 200 MW ud for den amerikanske østkyst. Samarbejdet vil bidrage til at opfylde målene i Præsident Obamas klimaplan.