Vi jager den gode mad

Den helt store madtrend ser ud til, at vi selv vil plukke bærrene og nedlægge vildtet. Det skal være så naturligt og autentisk som muligt for at smage bedst. Svenskerne disker løbende op med koncepter, der bringer ovenstående på et sølvfad.

Det ligner næsten gamle dage, hvor jægere drog ud for at finde urter og kød, der senere på dagen blev tilberedt hjemme på bålpladsen. Og dog. For de smagsvandringer, som Skåne introducerer i disse år, er langt mere civiliserede. Fællesnævneren er, at man vandrer i naturen, men som deltager når man i dag frem til veltilberedt mad og drikke, som serveres af de lokale. Man går fra den ene delikatesse frem mod den næste. Og det er vigtigt at være sulten, når man lægger ud!

I Österlen, som ligger i det sydøstlige hjørne af Skåne, har de netop lanceret såkaldte guidede naturvandringer, hvor smagssansen er tilgodeset. "Forrest Feeding", som det nye koncept hedder, er unikke madvandringer, hvor der smages på lokale skånske delikatesser. Det er en række af Skånes lokale bønder og producenter, der deltager, og på den måde giver offentligheden mulighed for at smage på lækkerierne, mens man gør sig fortjent til det; altså ved at gå fra sted til sted.

"Sverige er et gavmildt spisekammer, og interessen for at skabe det bedste af de fineste råvarer og ofte med bæredygtighed for øje er øget de seneste år. Nu vil man også vise det frem på en hyggelig måde, og det sker på de nye gastrovandringer i Skåne, hvor man i selskab med andre madentusiaster går sammen fra en god mundfuld til den næste gode mundfuld, ofte med en ledsagende guide", siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden.

Undervejs nydes masser af lækker skånsk mad og drikke. Madvandrerne forkæles af dufte, lyde og lys fra naturen i Skåne, mindeværdige spiseoplevelser og får også ny viden herom. Der er to varianter; den ene er "Forrest Feeding", en 9 kilometer lang vandretur, som tager cirka 6 timer, og den finder sted fra maj til og med september. Den anden "Skåne Hiking" er en 4 kilometer lang vandretur, som tager cirka 3 timer, og den foregår året rundt. Maden serveres på rigtigt porcelæn. Man går igennem et kuperet terræn, så det er vigtigt at have praktiske sko på.

Vandrerhjem med smagsvandring

Vandrerhjemmet i Vejbystrand i Nordvestskåne har også lanceret smagsvandringer. Og selvom Vejbystrand er en lille by, huser den flere interessante spillere inden for mad og drikke. Sammen med disse er der skabt en unik og personlig smagsvandring, som løber af stablen flere gange årligt. Større grupper kan også booke en vandring efter aftale med vandrerhjemmet.

Smagsvandringen starter med morgenmad på vandrerhjemmet. Ved hjælp af et detaljeret kort kan man nemt finde ruten, som går langs havet, forbi strand, skov, havne, over heder, på landeveje, skovveje, gennem det gamle Vejbystrand og forbi seværdigheder. Der vil være prøvesmagninger fra Sandgårdens Skafferi, Vejby Vingård og frokost på Bjäre Fisk & Skjaldjur i Magnarp havn. Middagen spises om aftenen på vandrerhjemmet og arrangeres af Vilt & Gott, også en lokal madspiller. Mad, smagninger, kort, overnatninger og morgenmad er inkluderet, ligesom sengelinned og håndklæde er inkluderet. Denne vandring findes også som en dagsvariant.

Medicinske planter og svampe

På Meadow Lab kan man opleve den gamle måde at leve på, som inkluderer det at finde og benytte spiselige planter i madlavningen samt medicinske planter og svampe. Man undervises også i naturlige teknikker til konservering og tilberedning af mad. Måden at tilgå maden på er forbundet med at bruge sit nærmiljø og dét, der findes netop der. Kvinden bag initiativet er kok og tilbyder bl.a. kurser som gåture, hvor spiselige planter opspores i Malmø. Hun øser af sin viden undervejs, som også viser en solid bæredygtighedstankegang i alt, hvad hun gør.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer