Vi skal huske mennesket - intet mindre

Vi skal styrke dialogen mellem generationer. Når vi bygger Danmark 2.0, skal vi have vores digitale indfødte med ombord. Vi skal passe på, at revnerne i vores vestlige samfunds fundament ikke vokser. Systemerne skal huske mennesket – også stemmen fra vores ungdom.

Offline er titlen på en bog af den begavede læge Imran Rashid. Han peger på de skadelige virkninger af den digitale revolution. Han har ret i meget. Vi skal være opmærksomme. 

Men vi er Online. Det er det paradoks, vores generationer har fået til opgave at tackle. Vi skal være verdensmestre til at tale om digitale fordele og digitale ulemper. Vi skal udnytte som nation, at Danmark er blandt verdens digitale frontløbere. Verden er digital og global.

Det er naturligt, at distancer mellem generationer forstørres. Når forældrene går på Facebook, går de unge på Instagram, og når de voksne kigger med, går børnene på Snapchat. Sådan er det. Vi voksne, vi vil aldrig kunne følge med.

Prøv DenOffentlige

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

Når vi skal bygge Danmark 2.0, skal vi overalt i vores samfund have vores dygtige digitale indfødte med ombord. De digitale indfødte, som erhvervsforskeren Søren Shultz Hansen så glimrende har beskrevet. Vi skal styrke dialogen mellem generationer.

Det er på en og samme tid paradoksalt og befriende, at den digitale revolution tvinger os til at tale bedre sammen. Vi skal passe på, at de revner, der er i fundamentet af det vestlige, demokratiske velfærdssamfund ikke bliver større. De værdier generationer har sloges for – herunder ytringsfriheden.Det er ikke en selvfølge. Det nytter ikke at være sur på sociale medier. Vi skal bruge sociale medier godt.  

Vi skal også erkende og anerkende skismaet mellem, at den digitale verden kræver struktur, matematik, IT-specialister og regneark, og at systemernes energi samlet set, nærmest umærkeligt, har en tendens til at glide mod målinger, kontrol og dokumentation. Vi skal huske mennesket. Intet mindre.

Det omdiskuterede system med nationale tests i folkeskolen, børn og unges oplevelse af pres og stress og skrappe fraværsregler i gymnasier. Det er eksempler, hvor opmærksomheden på mennesket – i dette tilfælde ungdommens stemme – er udfordret.

Måske er der ikke en gang skurke, vi skal pege på. Det er måske resultatet af en revolution, som vi nu skal lære at tackle. Sammen. For vi kan ikke hver for sig.

Det har jeg skrevet en lang kronik om på Point of View International ”Ungdommens stemme i Danmark 2.0”. Du kan også følge en ny Facebook side med samme navn.

 

 

Emneord: Søren Jensen, Ungdomspolitisk debat
Søren Jensen på DenOffentlige.dk www.jensen3460.dk - nej tak til varm luft:  Vi flyder i kommunikation. Alting bliver flygtigt og overfladisk. Jeg tror på, at de mennesker og organisationer, der insisterer på kvalitet og substan...
Aktivitet: Artikler: 37 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 03.08.20 Velfærd
  Dansk Sygeplejeråd: Styrk plejeindsatsen på plejehjem

  De fleste beboere på landets plejehjem er multisyge og har behov for kompetent pleje døgnet rundt. Det er vi som samfund nødt til at erkende, hvis vi skal sikre værdighed og bekæmpe omsorgssvigt, som vist i TV2s dokumentar siger Dansk Sygeplejeråd.

 • 24.06.20 Velfærd
  Sundhedsplejersker forbedrer flygtningefamiliers integration

  Hvis flygtningefamilier bliver taget ved hånden i deres første tid i Danmark og får hjælp til at bygge bro til det danske samfund, bliver de nemmere en del af fællesskabet, viser analyse af stort projekt.

 • 15.06.20 Velfærd
  Tilsyn i daginstitutioner halter gevaldigt

  I knap hver tredje børnehave og vuggestue ses der slet ikke på børnene, når der laves tilsyn. I forvejen sker tilsynet i tre ud af fire institutioner kun én gang årligt eller sjældnere, viser undersøgelse for FOA.

 • 12.06.20 Velfærd
  Andelen af pædagogiske assistenter i børnehaver skal firdobles

  Flere end hver tredje ansatte i børnehaver og vuggestuer bør være faglærte pædagogiske assistenter, når minimumsnormeringerne indfases, mener FOA. En af de kommuner, som i forvejen går målrettet efter flere pædagogiske assistenter, er Lolland.

 • 14.01.15 Velfærd
  Indvandrere lærer dansk på helt ny måde

  ”Gastro-dansk” er vejen frem. Tal fra Hotel- og Restaurationsskolen viser, at 70% af de kursister, der har været i fare for at ryge ud men som har gennemført det nye kursus ”Branchedansk” er tilbage på skolen og stadig i gang med uddannelsen.