Kaos eller koordinering for udsatte ledige

Velfærd

31/1/13 9:10

Jakob Rom Johansen

Der mangler sammenhæng i indsatsen, hvis samfundets udsatte skal have en chance for at komme i job. Det mener flere debattører, som giver politikerne skylden. Men er det helt fair?

Med reformen af førtidspension og fleksjob har regeringen sat en ny kurs for beskæftigelsesindsatsen: De mest udsatte i matchgruppe 2 og 3 skal ikke længere have afklaret, men udviklet deres arbejdsevne, og et rehabiliteringsteam i kommunen skal overkomme forhindringer for job sammen med den enkelte borger. 

Borgerens situation er ofte kompleks med mange forskellige udfordringer, og rehabiliteringsteamets svar er tværfaglighed: Kommunens kræfter skal forenes til gavn for den enkelte.

Det lyder smukt. Men sådan opfattes det ikke af flere debattører, der reagerer på dels reformen af førtidspension og fleksjob, dels på kommunernes status quo.

Jesper van der Schaft skriver fx i et læserbrev på arbejderen.dk, at regeringen med sin reform lader samfundets udsatte i stikken. Se læserbrevet ’Hvad med de svageste i samfundet?’

Og i Politiken ruller en række fremtrædende forskere det tunge skyts frem i kronikken ’Brug pengene rigtigt på de svageste ledige’.

Forfatterne, som bl.a. tæller Leif Tøfting Kongsgaard, udviklingschef i Væksthuset, Thomas Bredgaard Larsen, lektor, Aalborg Universitet, og Leena Eskelinen, ph.d., psykolog og docent ved Kora, sætter fingrene på indtil flere ømme punkter.

Forfatterne fremhæver fx, at politikernes insisteren på evidens underkender værdien af store mængder viden, som ikke er stringent evident. Og at evindelige sparekrav har ført til en uheldsvanger markedstænkning, hvor aktører konkurrerer om frem for at dele viden og overbyder hinanden uden behørig respekt for, hvor kompleks opgaven med at flytte udsatte ledige skridt for skridt nærmere arbejdsmarkedet egentlig er.

Alle forskelle ufortalt svinger van der Schaft og gruppen af forskere kniven mod det samme punkt: De mest udsatte er de største tabere, og politikerne spiller en lidet flatterende rolle som ansvarlige for reformen og situationen i kommunerne.

Men måske er der håb forude: van der Schaft såvel som forskerne efterlyser, at indsatsen tager mere hensyn til den enkelte. Og det er faktisk et væsentligt mål med reformen af førtidspension om fleksjob, hvor ressourceforløb for den enkelte udsatte er et nøglebegreb, og det tværfaglige rehabiliteringsteam sammen med borgeren skal finde den bedste vej til job, uddannelse og et bedre liv.

Mens der nok ikke er så stor uenighed om målet, når det kommer til stykket, kunne man sagtens tvivle mere om midlerne: Man skal arbejde tværfagligt. Ja. Man skal bruge pengene rigtigt på de svageste. Ja. Man skal lave individuelle løsninger. Ja. Men har kommunerne kompetencerne og metodikken til det? Det må tiden vise.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.