Sygemeldte med stress skal hurtigt tilbage på arbejde

Ledelse

26/04/2012 11:04

Jakob Rom Johansen

En medarbejder, der melder sig syg med stress, mødes ofte af usikre ledere, som har svært ved at tage sygefraværssamtalen. Det er farligt, for sygemeldte med stress har brug for en tidlig indsats. Det får du gode råd til i nyhedsbrevet her.

Hver dag melder ca. 140.000 danskere sig syge, og det skønnes, at op mod hver fjerde sygemelding skyldes psykiske årsager. Heraf tegner lette psykiske lidelser som stress og depression sig for langt de fleste.

CABI og Personalechefer i Danmark er på vej med en gratis dvd med titlen Stress og psykiske lidelser, som skal hjælpe ledere i virksomheder til at få en bedre forståelse for, hvad stress og depression er. Og hvordan man som leder skal gribe sygemeldingen an.

Du kan allerede nu se alle filmene på www.vimeo.com/cabi, hvor du fx kan hente dem til at lægge ind på din egen hjemmeside. Hvis du vil have et fysisk eksemplar af dvd'en, kan du bestille den på www.cabiweb.dk/udgivelser. Så sender vi den til dig, når dvd'en er trykt i maj.

Det er folkesygdomme
I filmene møder du bl.a. speciallæge i psykiatri Jesper Karle, PPclinic, hvor han forklarer, hvad stress er, hvordan den opstår, og hvordan man som leder kan gribe sygemeldingen an.

”Vi har at gøre med folkesygdomme, som rammer bredt, og som vi alle sammen har risiko for at udvikle. Der er ingen ledere, der går fri af den problemstilling,” siger Jesper Karle.
Men selvom stress og depression altså er ganske udbredt, er det ofte et ømtåleligt emne for lederen, når en medarbejder bliver syg med stress eller depression.

Lederne tøver
”Desværre venter lederne ofte for længe med at tage samtalen, når det kommer til sygefravær af psykiske årsager. Det er farligt, for lige præcis med denne type sygdomme er det vigtigt med en tidlig og løbende kontakt til den sygemeldte fra lederen,” siger seniorkonsulent og markedsleder hos CABI Lars Nellemann, der også er ekspert i stress og psykisk sårbarhed.

Den første kontakt til den sygemeldte skal vise, at du som leder viser omsorg, og siden kan du måske invitere medarbejderen på en kop kaffe, så han eller hun bevarer kontakten til arbejdspladsen og får mødt kollegaerne igen. Du kan læse flere gode råd i artiklen Tips & tricks: Ti gode stress-råd.

Samtaler hjalp Rikke tilbage
På dvd’en møder du også ledere, der fortæller om, hvad deres udfordringer var, da de først stiftede bekendtskab med sygemeldinger af psykiske årsager. Du får også deres erfaringer med at hjælpe den syge medarbejder tilbage på arbejde gennem regelmæssige samtaler og delvise sygemeldinger.

Og endelig møder du også nogle af de medarbejdere, som har været sygemeldte med stress eller depression. Fx Rikke, der er skolesekretær på Skansevejens Skole i Fredericia, og som har været sygemeldt med stress. Hendes vej tilbage på job kom bl.a. gennem samtaler med skoleleder Egon Sørensen.

”Da jeg havde fået snakket med Egon første gang og taget hul på, at det var okay at jeg græd lidt i telefonen og var ked af, at jeg havde det, som jeg havde det, så var det faktisk dejligt med den regelmæssige kontakt,” siger Rikke, skolesekretær, Skansevejens Skole, tidligere sygemeldt med stress.

”Vi blev enige om løbende at snakke sammen ca. en gang om ugen, se tiden an og stille og roligt finde frem til et tidspunkt, hvor jeg skulle starte op igen,” fortæller Rikke.

Ud over som hjælp, når du står med en sygemelding, kan du også bruge filmene fra CABI til uddannelse af ledere og HR-konsulenter, når du skal holde oplæg, eller hvis du skal lave en sygefraværspolitik. Se filmene på www.vimeo.com/cabi eller bestil dem på www.cabiweb.dk/udgivelser

Mest Læste

Annonce