VIDEO: Plastik vil i 2050 fylde mere end fisk i verdenshavene

Der hældes så meget plastikaffald i oceanerne, at det svarer til en fyldt skraldebil hvert minut året rundt. Se video om den unge opfinder, der vil rense verdenshavene for affald.

Det flyder med plastik i verdens oceaner, og hvis tendensen med at dumpe plastikaffald til havs ikke bliver bremset, vil der i løbet af få årtier være mere plastik i verdenshavene end fisk.

Det konkluderer en ny rapport fra World Economic Forum ifølge netmediet Huffington Post. Brugen af plastik er de seneste 50 år tyvedoblet, og de kommende to årtier ventes yderligere en fordobling, fremgår det af undersøgelsen. 

Hvad er DenOffentlige for et medie?

Læs om, hvad der sker på DenOffentlige, og få ideer til, hvordan du kan være med.

Vi samler artikler om og fra DenOffentlige lige her.

Ifølge rapporten undslipper næsten en tredjedel af al indpakning og emballage lavet af plastik indsamlingssystemer. I stedet havner det ude i naturen, hvor det belaster økosystemerne. 

- Hvis det fortsætter som nu, så ventes oceanerne i 2025 at indeholde et ton plastik for hver tre ton fisk, skriver forskerne i rapporten. 

I 2050 vil den samlede vægt af al plastikaffald overstige den totale vægt af alle verdenshavenes fisk.

Det er især den manglende genbrug af plastik, der ligger til grund for prognosen. 

Det meste af al plastikemballage bliver kun brugt en enkelt gang, og de økonomiske konsekvenser er enorme. 

Ifølge forskerne kan den udbredte engangsanvendelse omsættes til et materialetab på mellem 80 og 120 milliarder dollar årligt.

Mindst otte millioner ton plastik bliver hvert år hældt i verdenshavene. Det svarer ifølge Huffington Post til, at en skraldevogn hvert eneste minut tømmer sin last ud i havet.

Men den 36-sider lange rapport "The New Plastics Economy: Rethinking the future of plastics" giver også håb om, at plastikforureningen kan stoppes.

Ved at benytte andre materialer og udvikle nye teknologier vil det ifølge rapporten være muligt at komme de store mængder plastikaffald til livs.

I dag bliver kun 14 procent af plastikemballage indsamlet til genbrug. Til sammenligning er den globale genbrugsprocent for papir oppe på 58 procent, mens den for jern og stål er på 70 til 90 procent. 

 

Emneord: Plast i havene, Forurening, World Economic Forum, Miljøsvineri
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 15.02.16 Louise Jessen
    Drop plastikflasken

    Når jeg læser sådan en artikel, kan jeg ikke undgå at føle mig enormt magtesløs, men der er faktisk noget du og jeg gøre i det små, for at reducere forbruget af plastik. Der findes nemlig alternativer. Tag f.eks. den klassiske plastikflaske, som nemt kan udskiftes med en glasflaske fra Retap. Det er både godt for miljøet og pengepungen. Hvis vi nu alle har øjnene åbne ift. alternativer kan vi komme langt. Især hvis det kombineres med ildsjæle som Boyan Slat.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også