Vil du være med? Til kamp for en skidegod skole

Ulækre og uhumske toiletter skal være slut. Skoleavisen inviterer til kamp for en skidegod skole. Vil du være med?

Hvert år afslører den årlige trivselsundersøgelse i Folkeskolen, at alt alt for mange elever er utilfredse med toiletforholdene i deres skoler. Jævnligt udgiver forskellige medier historier om, hvor ulækre skoletoiletterne er, og fortæller, at eleverne simpelthen undgår toiletbesøg i skoletiden.

Hvis vi som samfund accepterer toiletternes elendige tilstand, opgiver vi sådan set også at have en velfungerende skole. En god skole begynder med at man trives. Derfor blæser Skoleavisen og Mediehuset DenOffentlige til kamp for en skidegod skole

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

Hvor absurd det end kan lyde er årtiers problemer med ulækre toiletter på landets folkeskoler symbolet på meget af den debat, der er om grundskolen. Ligesom med megen anden kritik er balladen med toiletterne tilbagevendende. Det hører mere til reglen end undtagelsen, at toiletter på en skole er ulækre. Det skal vi ikke acceptere.

Vejen til dannelse går gennem toilettet

Nogle steder i landet forsøger skolerne at løse problemet, men trods gentagne historier år efter år, årti efter årti, er ulækre toiletter et generelt problem på skolerne. Men erfaringer viser, at når sætter man ind omkring toiletterne øger man trivslen. For eleverne og dermed også for lærerne.

Tænk engang, hvad ordentlige toiletforhold betyder. Det er ikke uden grund, at du skal tjekke toilettet på en restaurant, hvis du vil vide om de tager gæsterne, og dermed også hygiejnen omkring madlavningen, alvorligt. Mange amerikanere træffer først beslutning om deres ferie, når de har kontrolleret om der er en McDonalds. Ikke for burgerens skyld, men for at sikre, at der er adgang til rene toiletter, for MacDonalds har en global politik om at toiletterne skal være pæne og rene.

Hvorfor accepterer vi så igen og igen, at skolerne har uhumske toiletter? Er det fordi lærerne har deres egne? Fordi vi har givet op overfor den dannelsesopgave folkeskolen engang kunne være stolt af? Fordi børnene er kommet uden for pædagogisk rækkevidde i Danmark anno 2017? Eller fordi skolelederne er for svage?

Lederne efterlyste hjælp

“Ja, der er nogle toiletter, der ikke er i orden, og det skal man selvfølgelig gøre noget ved. Der er også flere skoler, hvor der er behov for at bygge flere toiletter, men det kan vi ikke løfte i skolen. Det er dyrt at etablere nye toiletter, og det er dyrt at renovere toiletter,” sagde skoleledernes formand, Claus Hjortdal, til BT, i forbindelse med en af de seneste trivselsundersøgelser.

Skoleledernes egen formand smed reelt et råb om hjælp med de ord. En tvingende nødvendig hjælp, hvis han samtidig skal få succes med at øge fokus på bedre ledelse i skolen.

Skoleavisen inviterer nu til kamp. Vi siger:

“Det her skal vi have gjort noget ved. Toiletternes tilstand er i bund og grund symbol på, hvordan vi behandler og respekterer hinanden. Men det er både en forældreopgave, en skoleopgave, en læreropgave og en økonomisk opgave, at løse det her, så vi er ude i en enorm udfordring. Sammen med dig vil vi gerne forrest og erklære krig mod uhumske toiletter.”

Det begynder med toiletterne

Når toiletterne er uhumske få timer inde i en skoledag skyldes det i bund og grund, at børnene forlader toilettet i en anden stand, end da de gik ind på det. Længere er den sådan set ikke.

Når ledere, lærere og elever accepterer toiletternes elendige tilstand, opgiver de at have en velfungerende skole. Længere er den heller ikke.

Kan man slippe afsted med at forlade et ulækkert toilet, er det vel også ok at smide papir i skolegården, tegne på væggene, larme i klassen, komme for sent, tale grimt til læreren eller tromle andre elever. Kort sagt være ligeglad med sine omgivelser.

Vær ved andre som du vil…

Alle kan forstå et ulækkert toilet. Alle kan også forstå, hvad der skal til, for at undgå det. Du skal forlade det i samme tilstand som da du tog det i brug. Er der sket et smut hos gæsten før dig, så har du gjort dagens gode gerning ved at rette op på det.

Præmissen for god toiletopførsel er naturligvis, at rammerne er tilstede. At man kan rengøre. At man kan vaske hænder. Tørre hænder. Føle sig tryg og kunne klare det man skal i fred og ro. Samt at toiletterne er i ordentlig stand.

Præcis som præmissen for en god folkeskole er at rammerne er tilstede. At man lærer noget. At man kan spørge om hjælp, når man har brug for det. Bliver behandlet ordentligt af kammerater og lærere. At man er tryg og kan lide at komme i skole. Samt at undervisningsmidlerne er i orden.

Folkeskolereformen satte store forandringer i gang. Succes kræver samarbejde med forældre, gode relationer med lokalområdet og ikke mindst en god trivsel på skolen for alle børn og voksne. Det skal være rart at gå i skole.

Derfor inviterer vi nu skoleledere, lærere, elever og forældre til at gøre noget. Vi inviterer enhver aktør, der vil være med, til at deltage i kampen for rene toiletter. Lad os sammen rejse et landsdækkende projekt, der støtter skoler, som vil bekæmpe dårlige toiletforhold og fremme god toiletopførsel.

Det handler i sidste ende om at få en skidegod skole!

Skriv til os for at være med: [email protected]

Ovenstående blev udgivet første gang den 4. april 2016, fordi vi konstaterede, at historien om ulækre skoletoiletter gentager sig nærmest årligt.

Det konstruktive er, at gøre noget ved det, og det kan vi gøre sammen. På et tidspunkt håber vi, at ansvarlige aktører griber muligheden for at handle sammen med Skoleavisen på DenOffentlige så historien kan udvikle sig i stedet for at gentage sig. Vores invitation er åben indtil der sker noget for alvor.

 

Emneord: Skoleavisen, Chefredaktør Nick Allentoft, Trivsel i folkeskolen, Trivsel, Skidegod Skole, 141217
Den Offentlige på DenOffentlige.dk Du er DenOffentlige!...
Aktivitet: Artikler: 233 | Events: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 05.04.16 PeterN
  Hørt Jytte!

  Haha - hørt Jytte!
  Mvh.
  Malerkurus

 • 04.04.16 jytte Aa. Møller
  Til kamp for en .... skole

  Fin indfaldsvinkel. Mandela begyndte med at skaffe lange bukser til sine sorte medfanger på Robin Island!

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også