Vil holde på østarbejdernes penge: Frederikshavn hjælper familierne til kommunen

40 østeuropæiske familier har Frederikshavn Kommune i løbet af to år hjulpet til området. Målet er at få flere borgere.

Østarbejdere opfattes mange steder i landet som lig med løndumping og sociale problemer. Men ikke i Frederikshavn Kommune. Tværtimod. Igennem to år har den nordjyske kommune aktivt arbejdet på at tiltrække familier til de østarbejdere, som er ansat i områdets virksomheder – især i Frederikshavn og Skagen, skriver Politiken Søndag.


Kommunens bosætningskonsulent, Almina Nikontovic, opsøger virksomheder, som udpeger østeuropæiske nøglemedarbejdere, som de gerne vil fastholde. Derefter tager konsulenten en samtale med medarbejderen og tilbyder, at kommunen hjælper med at finde en bolig, sørge for undervisning i dansk og hjælper ægtefællen med at få arbejde i kommunen. Ifølge Almina Nikontovic har projektet ført til, at 40 østeuropæiske familier har besluttet at emigrere til kommunen – og der er flere på vej.

»Det spreder sig som ringe i vandet. Vi har flere østeuropæiske familier i pipelinen. De kan se deres kolleger flytte hertil og deres ægtefæller komme i job, mens børnene trives. De første succeshistorier har ført til, at når jeg har klaret en families flytning, kommer der med det samme en ny familie«, siger hun til Politiken.

Frederikshavns borgmester, Birgit Hansen (S), er stolt af projektet, som efter en toårig forsøgsperiode nu fortsætter. Hun siger, at et enigt byråd har taget konsekvensen af, at virksomhederne i kommunen ansætter mange østarbejdere, fordi de mangler kvalificeret arbejdskraft.

»Hvorfor så ikke spørge, om de kunne tænke sig at bo her i stedet for at tage pengene med hjem til Rumænien og Polen? Vi vil gerne have nye borgere, og vi er ligeglade med, hvilken hårfarve og øjenfarve de har. Vi vil bare gerne have nye borgere, der kan bo her, betale skat og sikre, at deres børn fylder op på fodboldholdene i området«, siger Birgit Hansen til Politiken Søndag.

Emneord: Østarbejdere, Frederikshavn Kommune, Nordjylland, Region Nordjylland, Udenlandsk arbejdskraft, Tilflyttere
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også