Vil Naser Khader og DF opløse demokratiet?

Det er ikke en døjt bedre end de fundamentalister, vi skal bekæmpe, når politikere nu tager tanke- og talekontrol i brug for at beskytte deres egen opfattelse af frihed.

“Demokratiets ånd kan ikke indpodes udefra. Den må komme indefra,” er Indira Gandhi citeret for at sige.

Det indrammer på fornem vis, hvorfor Naser Khader med Dansk Folkeparti som populistisk vedhæng, er på galt spor i forsøget på at rense ud i listen over mennesker, der er indstillet til dansk statsborgerskab. 

Demokratiet både skal vedligeholdes og respekteres. Det glemmer flere og flere politikere i denne tid, og det kan i yderste konsekvens føre os ind i en ny tid, hvor demokratiet kommer i alvorlig krise.


Hvis den aktuelle udvikling får lov at fortsætte uantastet styrer vi samfundet mod demokratisk fallit. I første fase vil enhver, der søger statsborgerskab, fremover vil søge rådgivning om, hvilke holdninger det er klogt at give udtryk for. Fundamentalister vil dygtiggøre sig og gemme deres ekstreme holdninger og opførsel væk fra offentligheden.

Vi får med andre ord et samfund, som ikke længere frontalt kan møde ekstreme holdninger i den offentlige debat. Den frie samtale, der er demokratiets saft, salt og vitaminer, dør.

Åbner ny dør for fundamentalister

Forsvarere for tankekontrol i statsborgerskabssager tager metoder i brug, som giver fundamentalister en platform til at argumentere for deres vanvittige opfattelse af verden. Først og fremmest fordi de slipper de for offentlig debat og således får frit spil til at propagandere fundamentalisme i lukkede kredse, hvor intet modsiges.

Samtidig vil konsekvenserne af denne nye politiske linie i den offentlige debat forstærke billedet af, at demokratiet er en illusion, fordi nogle få magthavere reelt styrer både landet og den offentlige debat. Det vil få flere til at søge fundamentalisterne i ren frustration over, at det frie ord er sat under kontrol. Fundamentalisme møder med andre ord fundamentalisme.

Det er derfor forunderligt, at Naser Khader, Dansk Folkeparti og Integrationsministeren stort set går fri for kritik. Der burde være et ramaskrig på det frie ords vegne - på demokratiets vegne - for der er reelt ingen forskel på deres argumentation og så det store postyr der i sin tid var om Muhammed-tegningerne. Dengang dog med modsat fortegn, men hvordan i alverden skal man forklare nye medborgere, at vi hylder ytringsfriheden, når politikerne samtidig indfører tankekontrol?

Statsborgerskab kræver loyalitet i årevis

Man får det indtryk fra den aktuelle debat, at tilkendelse af statsborgerskab har været og er en gavebod. Det er naturligvis ingenlunde tilfældet.


De mennesker, der hvert år kommer på listen over borgere, der kan tilkendes dansk statsborgerskab, opfylder en lang række krav og kriterier.

Det bør snarere vække eftertanke, at denne sag kan opstå. Eksempelvis kan man undre sig over, at den aktuelle person, Belal El-Khatib, har formået at begå sig i Danmark i ni år uden at blive dømt, er selvforsørgende og højest har været på offentlig forsørgelse i halvdelen af de sidste fem år. Hvem pokker har dog haft ham ansat? Er der fundamentalistiske netværk, der hjælper hinanden mere end vi ved om?

Ekstreme holdninger burde i sig selv give helt særlige udfordringer, og hvis ikke, så er debatten om, hvordan en fundamentalist kan klare sig, hvad der sker i miljøet, hvordan vi udfordrer det endnu mere og hvor mange der er, langt mere væsentlig end den jagt, som er indledt på en eller flere enkeltpersoner.  

Når Folketinget skal vedtage listen handler det i kraft af de omfattende regler og krav primært  om en demokratisk formalitet, hvor landets øverste besluttende myndighed byder nye borgere velkommen.

Opstår der behov for at justere kravene - og det kan der naturligvis være brug for -  ja, så har netop Folketinget mulighed for at kigge grundigt på de regler og kriterier, som politikerne selv har været med til at lave. Det vil fordre en længere demokratisk debat og samtale, netop i det frie ords ånd. Men også den samtale forstummer nu, hvor tankekontrollen tager over.

Vores demokratisk skabte myndigheder, regler og krav har har sikret lighed for alle ansøgere, når de efter års ophold ansøger om statsborgerskab.

Men nu ser meget ud til, at nye borgere kun skal forvente statsborgerskab, hvis de er på god fod med det til enhver tid siddende flertal.

Hvad bliver det næste skridt?

Her er iøvrigt reglerne for at blive dansk statsborger

Emneord: Fundamentalisme, Fundamentalister, Statsborgerskab, Naser Khader, Dansk Folkeparti, Chefredaktør Nick Allentoft
Den Offentlige på DenOffentlige.dk Du er DenOffentlige!...
Aktivitet: Artikler: 233 | Events: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 11.11.15 Simon C.
  re: Nick Allentoft ved ikke hvad han taler om

  "For det første øger det terrortruslen." - Du mener ikke du har brug for en lille smule bevis for den påstand? Mener du virkelig, at fanatikere venter til de har statsborgerskab, før de begår et angreb? Hvad der ødelægger vores sammenhængskraft er politikere som ikke kan finde ud af at rumme hele befolkningen. At det skulle øge kriminaliteten at give denne person statsborgerskab, er en ide som kun eksisterer inde i dit eget hoved. Hele din argumentation bygger på et fiktivt præmis, at undertrykkelse af ekstreme holdninger skulle virke afradikaliserende. Se bare på Sverige.
  Vi ved godt hvad grundloven siger, men det er ikke alt i grundloven der har noget med demokrati at gøre.

 • 10.11.15 Daniel Brøns
  Det mindst ringe alternativ

  Uanset hvor meget man debatterer, så er det bedste argument et kig på virkeligheden. Demokratiske lande er 100 gange bedre at bo i end diktaturer. Så lad os fokusere på at gøre demokratiet bedre - det handler ikke mindst om at føle fællesskab med hinanden. I den sammenhæng hører islamister ingen steder hjemme, for der er intet kompromis muligt.

 • 08.11.15 Michael Zimmermann
  Dronningen og Khaders principper...

  Folketinget KAN stemme om hver enkelt ny statsborger.
  Dronningen KAN ifølge Grundloven afsætte folketinget.
  Christian d.X afsatte faktisk regeringen.

  Er det virkelig sådan vi bedst kan lide vort demokrati? • 07.11.15 Jacob Nielsen
  Nick Allentoft ved ikke hvad han taler om

  Nick Allentoft ved ikke hvad han taler om. For det første står det fast i grundloven, at det er folketinget der bestemmer, hvem der skal have statsborgerskab, hvilket er fuldt ud demokratisk. Derfor er hans usaglige pseudokritiske kommentar "Men nu ser meget ud til, at nye borgere kun skal forvente statsborgerskab, hvis de er på god fod med det til enhver tid siddende flertal." udemokratisk og latterlig. For det andet er der en rigtig god grund til, at vi ikke giver statsborgerskab til islamister. For det første øger det terrortruslen. For det andet ødelægger det vores sammenhængskraft. For det tredje øger det kriminalitet. For det fjerde øger det omkostninger til politiet og efterretningstjenesten. For det femte sidder de sandsynligvis på kontanthjælp og breder islamisme i moskeer og på sociale medier og lignende, og dermed øger radikaliseirng i Danmark.

 • 07.11.15 Lars Kristensen
  Ideologierne er ved at tabe magten.

  Efterhånden er vi mennesker blevet så bevidste om vores eget menneskeværd og hvor vi som levende væsen befinder os i det universelle billede.

  Vi mennesker begynder at forstå, at ideologierne ikke er andet end skuespil og at det er "stendøde" karakterroller mennesker udøver, om så de er politiske, religiøse, økonomiske eller militære.

  Vi mennesker begynder at indtage den plads den ideologiske "skygge" har haft eneret til at besidde, nemlig vort eget "jeg".

  Men for at vi mennesker ikke skal finde frem til friheden i vort eget "jeg", har ideologierne spillet deres trumfkort - fanatismen, i det kortspil vi mennesker desværre er tvunget til at spille.

  Fanatismen handler nemlig om at skabe splid mellem mennesker og jo mere fanatisme vi ser omkring os, jo mere bliver vi klar over, at ideologierne føler deres magt truet af vores - menneskenes frihed.

 • 06.11.15 Allan Madsen
  Nå ja.

  Og nu vil de endnu mere have os ind i EU, så det er endnu svære at kunne gøre noget.
  Vågn nu op Danmark.

 • 06.11.15 Allan Madsen
  Hvilket demokrati.

  Hvilket demokrati, det har vi da ikke haft i Danmark i mange år???
  Se bare å¨hvordan de sidste regeringer er kommet til!
  Og se bare hvem der er kommet i regeringen igen.
  Demokrati i Danmark, nej det har vi ikke just ligefrem.

 • 06.11.15 Daniel Brøns
  Vi skal være klar til at forsvare demokratiet

  Demokratiet er en parentes i historien, og det er ingen selvfølge, at det overlever uden at nogen forsvarer det med lov mod dets fjender.
  Hvis vi tillader, at tossede imamer står i moskéerne og prædiker, at Kalifatet er det højeste, at utro kvinder skal stenes, at ikke-muslimer har mindre værdi end muslimer, at du ikke må danne venskaber eller ægteskaber med folk fra andre trosretninger, at du skal dræbes, hvis du forlader Islam m.v., så er vi godt i gang med at undergrave alt det gode, som vi har skabt.
  Vi skal være parate til at forsvare vores frihedsidealer mod dem, der vil genindføre den mørke middelalder - også af hensyn til dem, der kommer hertil som flygtninge og faktisk ikke ønsker at blive presset ind i det skidt, som de er flygtet fra. Vi skal forsvare alle dem, der gerne vil ud af den skruestik af hjernevask, som religion desværre er.
  Kald mig bare fundamentalistisk demokrat, men jeg mener, at det bør være strafbart at:
  - Agitere for, at andre med en anden religion end dig selv er mindre værd end dig.
  - At kvinder tilhører deres mænd og på nogen måde har færre rettigheder end mænd.
  - At du skal slå hånden af dine nærmeste, fordi de vender sig mod en tåbelig relgion, som de føler sig presset til at være en del af.
  - At dine børn ikke selv må vælge, hvem de gifter sig med (med mindre de gifter sig ind i noget, der medfører, at de bliver spærret inde i en sekt eller religion, der netop gør dem ufri).
  Jeg har intet problem med, at religion bliver et statsanliggende, der bliver styret, så vi får religiøse ledere, der også har uddannelse i statskundskab og almen lovgivning. Så må de tossede (og mig gerne ulovlige) fanatikere bliver henvist til at prædike i kældrene rundt omkring i stedet for at stå i Valbyhallen eller andre steder, hvor de i fuld offentlighed kan fortsætte deres gruppepres til skade for alle de moderate, der bare vil leve i fred og fællesskab med alle andre frihedselskende mennesker.
  Et sådan lovgivning vil formentlig få ekstremisterne til at søge til andre lande, hvor de i fred kan ødelægge livet for deres medborgere. Det kan alle de andre flygtninge - og vi moderate danskere - så glæde os over.

 • 06.11.15 Flemming Nakinge
  Trist når facistisk tankegang overvinder demokratiet.

  Når fantastiske dumheder på højrefløjen vinder frem, taber befolkningen sin frihed og deres sociale sikkerhed

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 15.03.19 Politik
  Dennis K og Jørn Neergaard om et liv i magtens cirkler

  Den ene har været udskældt DA-direktør og beskæftigelsesminister og den anden stærkt kritiseret fagforeningsformand. Hør Dennis Kristensen og Jørn Neergaard i samtale med Nick Allentoft.

 • 01.03.19 Politik
  Professorer: Politikere er låst i hensyn til middelklassen

  PODCAST: Jørn Henrik Petersen og Ove Kaj Pedersen påtaler en situation, hvor politikerne er låst mellem hensyn til det store flertal af vælgere, som har det godt, og hensynet til den sociale kontrakt, hvor udsatte får den nødvendige hjælp og støtte. Her bliver den kommende valgkamp central, mener de.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 19.02.19 Velfærd
  De fede tressere og statens enevældige magt

  PODCAST - Velfærdsdebatten del 2: Anden del af samtalen mellem de to professorer Ove Kaj Pedersen og Jørn Henrik Petersen om velfærdsmodellens historie. Nick Allentoft er vært.