Vismænd anbefaler milliard-lempelse i finanspolitikken

De økonomiske vismænd anbefaler i deres efterårsrapport at lempe finanspolitikken med fem milliarder kroner.

Thorning-regeringen har ført en så ansvarlig finanspolitik, at der er plads og råd til at lempe finanspolitikken for at stimulere den økonomiske vækst. Det kan eksempelvis være ved at fremrykke allerede besluttede skattelettelser.

Det mener de økonomiske vismænd, der i deres efterårsrapport anbefaler politikerne at slække lidt på de stramme tøjler og lempe finanspolitikken med fem milliarder kroner. Det kan eventuelt ske ved at fremrykke skattelettelser.

- I betragtning af den svage konjunktursituation og Danmarks grundlæggende sunde offentlige finanser anbefaler vi, at man bruger det råderum, der er, og gennemfører en midlertidig lempelse af finanspolitikken i 2014 på omkring fem milliarder kroner, siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

En lempelse i størrelsesordenen en kvart procent af BNP - svarende til cirka fem milliarder kroner - vurderes at være inden for rammerne af budgetlovens krav, lyder argumentationen fra de økonomiske vismænd.

- En finanspolitisk lempelse skal være midlertidig og kunne eksempelvis indeholde en fremrykning af allerede besluttede skatteletter til 2014, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Budgetlovens krav er, at det strukturelle underskud på de offentlige finanser ikke må overstige en halv procent af bruttonationalproduktet, BNP. Ifølge vismændene er dette underskud lidt mindre, end Finansministeriet har vurderet.

Dansk økonomi vil sagtens kunne bære en lille vitaminindsprøjtning. Væksten var svag i 2012, og for hele 2013 venter vismændene, at væksten kun vil vokse med omkring en kvart procent.

Langsomt vil væksten stige, og i 2014 vil den vokse med 1,6 procent og i 2015 med to procent. Det betyder, at økonomien vil komme så meget op i gear, at beskæftigelsen vil stige, og ledigheden vil falde.

Der er også noget at indhente: Beskæftigelsen er næsten 100.000 personer under det normale, og det skyldes krisen og den deraf faldende produktion.

Vismændene ser en lille stigning i bruttoledigheden fra i gennemsnit 152.000 i år til 153.000 næste år, men faldende igen til 151.000 i 2015.

/ritzau/

Emneord: Vismænd, Lempelse, Finanspolitik, Hans Whitta-Jacobsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.