Vold og trusler: Forebyggelse stempler alle psykisk syge som potentielt voldelige

En række nye tiltag, der skal beskytte de ansatte på bosteder, går ud den socialfaglige indsats og får beboerne til at føle sig stemplede som farlige voldsmænd. Det skriver Avisen.dk

I Københavns Kommune er der 1300 beboere på bosteder for psykisk syge. Ud af dem har Socialforvaltningen kategoriseret 35 som risikofyldte. Altså personer der er farlige for deres egne omgivelser.

Men selvom langt de fleste er helt ufarlige, skal de ansatte behandle alle som potentielle voldsmænd med de sikkerhedskrav, som det indbefatter. Og det har konsekvenser.


- Jeg hører fra mange, at de føler sig stigmatiserede på grund af den lille gruppe af meget syge, der kan være farlige. Det er virkelig ødelæggende, fordi de allerede føler sig udsatte. De får svært ved at blive raske, når de bliver behandler som farlige, fortæller socialborgmester i Københavns Kommune Jesper Christensen (S) til Avisen.dk.

LÆS OGSÅ: Sophie Hæstorp: Styrk rammerne på botilbud

I løbet af de sidste fem år har der været flere tragiske hændelser på bosteder i Danmark, hvor beboere har overfaldet ansatte. I foråret blev en ansat på bostedet Lindegården dræbt. Det fik Arbejdstilsynet til at indføre en række påbud, som de ansatte på alle bosteder er pålagt at følge.

Men de nye påbud gør det svært for de ansatte at lave det sociale arbejde, som er nødvendigt, hvis beboerne nogensinde skal få det bedre. Foreksempel må de ikke længere gå alene ind på beboernes rum og snakke. Personlige samtaler skal nu tages ude blandt andre.


Formand for landsforeningen SIND Knud Kristensen mener også, at de nye arbejdsmetoder kan gå ud over arbejdet i hverdagen.

- Det bærende princip for at få det bedre er relationen mellem de socialfaglige medarbejdere og beboerne. Hvis det skifter til at være et forhold mellem fange og fangevogter, så kriminaliserer man ikke blot beboerne, man ødelægger også det sociale arbejde, siger Knud Kristensen til Avisen.dk

Den stigmatiserende effekt de nye påbud har, får Knud Kristensen fra SIND til at efterlyse andre løsninger.

- Arbejdstilsynet og det sociale tilsyn bliver nødt til at arbejde sammen. Vi skal have adskilte tilbud, så de voldelige ikke bor side om side med folk, der lider af angst, siger han til Avisen.dk.

Emneord: Vold og trusler på bosteder, Vold og trusler på arbejdet, Forebyggelse, Bosteder, Botilbud, Socialforvaltning, Jesper Christensen, Københavns Kommune, Socialpsykiatri, Arbejdstilsynet
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også