Whistleblower i Danske Bank: Tilsynsrapport har store mangler

Finanstilsynets rapport om hvidvask i Danske Bank er mangelfuld, mener den whistleblower, der først råbte op.

Der er "væsentlige mangler og misforhold" i Finanstilsynets rapport om hvidvask i Danske Bank, der kom i sidste uge.

Det mener Danske Banks egen whistleblower, der i 2013 og 2014 advarede banken om hvidvask. Det skriver Berlingske.

Whistlebloweren oplyser desuden til avisen, at han aldrig selv er blevet kontaktet af tilsynet.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Det på trods af, at en stor del af tilsynets rapport handler om netop hans advarsler til bankledelsen, og at tilsynet undervejs i undersøgelsen har kontaktet andre centrale folk i banken.

Det undrer Carsten Michael Henricsen, der er professor emeritus i forvaltningsret, som betegner whistlebloweren som et hovedvidne i sagen.

- Det må kræve en særdeles god forklaring fra Finanstilsynets side på, hvorfor man ikke har kontaktet whistlebloweren. Jeg er ikke bekendt med nogle juridiske forhindringer for, at man fra tilsynets side kan vende tilbage til whistlebloweren, siger han til Berlingske.

I rapporten udtrykker Finanstilsynet hård kritik af Danske Bank. Men tilsynet har ikke fundet grundlag for at uddele bøder eller for politianmeldelser af hverken bank eller ledelse.

Ifølge whistlebloweren indeholder rapporten dog fem "væsentlige mangler eller misforhold" samt en række mindre uoverensstemmelser. 

Manglerne "relaterer sig til den danske del af sagen og ligger derfor i høj grad inden for det danske finanstilsyns område", skriver han i en skriftelig udtalelse til Berlingske.

Sagen om Danske Bank begyndte at rulle efter en stribe historier i Berlingske i 2017. Her kom det frem, at bankens afdeling i Estland er blevet brugt til ulovlige transaktioner og hvidvaskning for milliarder af kroner.

Danske Bank har selv gang i en intern undersøgelse af hvidvasksagen. Den ventes klar til september.

/ritzau/

Emneord: 090518, Finanstilsynet, Danske Bank, Whistleblower, Hvidvask
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 16.05.18 jesper thompsen
  Finanstilsynets rapport

  Var det ikke også Finanstilsynet der bad Skat om at droppe jagten på folk med penge i skattely?  MVH/ Jesper Nye

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 26.04.16 Ledelse
  Styrket oplysningsindsats om offentligt ansattes ytringsfrihed

  Offentlige ansatte skal kende deres rettigheder, hvis de ytrer sig om forhold på arbejdspladsen. Derfor styrker regeringen nu oplysningsindsatsen om offentligt ansattes ytringsfrihed. Samtidig opfordres offentlige myndigheder hver især til at overveje, om det er hensigtsmæssigt at etablere en whistleblowerordning hos dem.

 • 10.04.15 Ledelse
  Whistleblower-ordning: Udvalg anbefaler information men ingen ny lovgivning

  Et enigt udvalg har fundet, at der er behov for en fortsat og løbende informationsindsats om offentligt ansattes ytringsfrihed, og er i den forbindelse kommet med forslag til en række mulige initiativer, der kan tages både lokalt og fra centralt hold.

 • 25.10.13 Politik
  Ansattes ytringsfrihed skal beskyttes bedre

  Regeringen nedsætter et udvalg, der skal undersøge offentligt ansattes ytringsfrihed. Rigtig godt, mener FTF, for behovet er der: 40 procent frygter ballade på jobbet, hvis de åbner munden.

 • 13.09.13 Ledelse
  Lov om whistleblowere er en god begyndelse

  Det er en god nyhed, at Radikale nu er klar til at beskytte whistleblowere. FTF-tal viser, at 40 pct. af offentligt ansatte er bange for at miste jobbet, hvis de åbner munden. Derfor skal de også beskyttes bedre i ansættelsen, mener FTF.