WHO: Vi begik fejl i ebolakrisen

Ledelsen i WHO erkender, at den var for dårlig og ineffektiv til at håndtere ebolakrisen.

For langsom, ineffektiv, forvirring.

Ledelsen i Verdenssundhedsorganisationen (WHO) indrømmer, at den svigtede, da den pludselig skulle til at håndtere den dødbringende epidemi med sygdommen ebola.

- Vi har taget det alvorligt, at organisationen er blevet kritiseret for, at WHO's indledende svar var langsomt og utilstrækkeligt, siger WHO-ledelsen i en erklæring søndag.

- Vi var ikke aggressive nok, når det gjaldt om at alarmere verden. Vi gjorde ikke et effektivt arbejde med at koordinere med andre partnere. Der var mangler i risiko-kommunikationen, og der var forvirring om roller og ansvar, hedder det.

Erklæringen siger ifølge Reuters også, at WHO lover at gennemføre reformer, sådan at organisationen gør det bedre næste gang.

Ebola-epidemien menes at være begyndt dybt inde i skovene i den sydøstlige del af Guinea i december 2013.

Siden bredte den sig til resten af landet og nabolandene i Vestafrika Sierra Leone og Liberia.

WHO anslår, at epidemien har kostet 10.600 mennesker livet og smittet næsten 26.000 mennesker i de tre lande.

Ebola er fortsat ikke udryddet. I sin seneste rapport i onsdags sagde WHO, at der i ugen frem til 12. april var registreret yderligere 37 smittetilfælde. I ugen forinden blev der registreret 30.

Af de 37 tilfælde var de 28 i Guinea, der var ni i Sierra Leone og ingen i Liberia.

Det har kostet de tre lande mange kræfter at bekæmpe epidemien. Skoler, virksomheder og hele byer har været lukket i forsøget på at inddæmme smitten.

I fredags fremlagde repræsentanter for de tre lande en genopretningsplan under et særlige genopbygningstopmøde i Verdensbanken i den amerikanske forbundshovedstad, Washington.

Planen koster otte milliarder dollar, omkring 56 milliarder kroner, og de tre lande beder om international hjælp for at få landenes sundhedssystemer op at køre igen, ligesom befolkningerne skal brødfødes og have arbejde.

Ved topmødet blev der lovet godt en milliard dollar i bistand, og FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har indkaldt til en særlig donorkonference i New York den 15. juli.

- Vi må stå side om side med disse lande, også når sundhedskrisen tager af, sagde generalsekretæren.

/ritzau/

Emneord: Ebola, WHO, International ledelse
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nu får svanemærket nyt fokus

  Mange producenter vil gerne være med til at reducere klimabelastningen og fremme en mere cirkulær økonomi, hvor vi bruger ressourcerne igen og igen. Svanemærkets nye krav til udemøbler, legeredskaber og parkudstyr er netop udarbejdet med dette for øje.

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nyt innovationscenter skal fastholde Danmarks økologiske førertrøje

  Der er lang vej til at fordoble det økologiske areal i Danmark igen. Derfor skal fokus rettes på innovation og udvikling, og det skal et nyt innovationscenter hjælpe med. Minister mener, at det kan styrke konkurrenceevnen.

 • 31.03.21 Bæredygtighed
  Dyrevelfærden er en vigtig del af fremtidens bæredygtige landbrug

  Foråret er på vej og det betyder, at Økodag er nær. Det er festdagen, hvor de økologiske køer hopper ud på græs. Økodag er essensen af dyrevelfærd, men økologien skal blive ved med at udvikle sig. I Økologisk Landsforening arbejder vi med mange projekter, der skal højne dyrevelfærden for de økologiske dyr.

 • 31.03.21 Bæredygtighed
  Regeringen vil have mere ambitiøse mål for energisektoren i EU

  Når EU til sommer skal forhandle nye mål for energisektoren, vil regeringen arbejde for, at målene for vedvarende energi og energieffektivitet øges markant. Derfor går regeringen allerede nu i gang med arbejdet for at sikre opbakning blandt de øvrige EU-lande.

 • 29.03.21 Bæredygtighed
  Regeringen vil beskytte havets vilde natur

  19 områder i havet omkring Danmark bliver nu beskyttet, så vi går fra ca. 19 procent beskyttelse på havet til med de nye områder at beskytte ca. 30 procent. I 12 af områderne vil der for første gang være streng beskyttelse af livet i havet. Samtidig udpeges 6 nye fuglebeskyttelsesområder på mere end en million hektar