Zornig glæder sig over valgdeltagelse i Lolland kommune

Med en stigning på 9 procentpoint er valgdeltagelsen på Lolland hele 73,6 pct. Det er en massiv fremgang i forhold til det seneste kommunalvalg, hvor stemmeprocenten endte på 64,5 pct. I Lolland kommune har kampagnen ”Stemmer på Kanten” været stærkt repræsenteret for at hæve stemmeprocenten blandt socialt udsatte.

Initiativtager og frontfigur for Stemmer på Kanten, Lisbeth Zornig Andersen, tror og håber at kampagnen har bidraget til den højere valgdeltagelse. ”Jeg synes det er fantastisk at borgerne på Lolland har søgt indflydelse på deres kommune, og det er glædeligt at de har sat krydset for den indflydelse”, siger den tidligere børnerådsformand, der er opvokset på Lolland.

Hun er glad for tallene, som hun mener tyder på, at Stemmer på Kanten og andre gode initiativer har hjulpet til at øge interessen for at stemme.

Regionsleder for Sydhavsøerne, Bettina Smed, tror ligeledes på, at kampagnen har haft en effekt:” Når vi er ude på værtshuse eller væresteder, så har vi kunne gøre folk tale og diskutere om hvor vigtigt det er at stemme, og efter dette resultat tror jeg for alvor på, at det har haft en effekt”, siger Bettina. Sammen med de frivillige på Lolland har Bettina afholdt værtshusdebatter, vælgermøder og dør-til-dør aktioner, for at få flere til at stemme.

Plakat-effekten

Lolland kommune var en af de få kommuner, hvor Stemmer på Kantens fik afslag på at hænge plakater op med ambassadører for kampagnen. På plakaterne er blandt andet Peter Mygind og Linse Kessler, der sammen med 10 andre ambassadører har stillet op med demokratiske budskaber, for at sætte fokus på kommunalvalget.

Afslaget fra valgudvalget i Lolland kommune skabte røre iblandt borgerne, der i vid udstrækning tog sagen i egen hånd og hængte plakaterne op på alternativ vis – i butiksvinduer og på privat ejendom. Afslaget var begrundet med, at borgerne ikke skulle blive forvirrede over de alternative valgplakater, og dette var flere borgere fortørnede over. Der er blandt andet blevet produceret en kasket, hvor der står ”Jeg stemmr Linse, fordi jeg er dum”, i protest mod kommunens manglende opbakning omkring Stemmer på Kantens formål og initiativer.

Borgmester glæder sig over deltagelsen

Stig Vestergaard, afgående borgmester i Lolland kommune, glæder sig ligeledes over den høje valgdeltagelse. Han bemærker blandt andet at det er initiativer som Stemmer på Kanten, der har bidraget til interessen for og deltagelsen i kommunalvalget.

 

Stemmer på Kanten på DenOffentlige.dk Socialt udsatte borgere bruger ikke deres stemme, når der er valg. Det vil vi lave om på. Stemmer på Kanten har til formål at få socialt udsatte til stemmeurnerne, når kommunalvalget løber af s...
Aktivitet: Artikler: 13 | Kompetenceområder: 15

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 08.06.20 Politik
  Lønkompensationsordningen skal udfases

  Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om en udfasning af den midlertidige lønkompensationsordning for lønmodtagere frem til og med 29. august. Herefter ophører ordningen.

 • 02.06.20 Politik
  Så meget har regeringen sparet på konsulenter

  Regeringen, KL og Danske Regioner er som en del af økonomiaftalerne for 2021 blevet enige om, at forbruget af eksterne konsulenter i kommuner og regioner er for højt og skal nedbringes. Dermed er der nu under et år efter regeringens tiltrædelse aftalt eksterne konsulentbesparelser i den offentlige sektor på i alt 2 mia. kr. årligt. To tredjedele af regeringens ambition om årlige konsulentbesparelser på 3 mia. kr. er således nået.

 • 29.05.20 Politik
  Beskæftigelsesministeren: Vi må forvente, at flere vil miste jobbet, når hjælpepakkerne udløber

  De officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik viser en stigning i ledigheden på 35.500 fuldtidspersoner i april 2020. Ledigheden er på 152.800 fuldtidspersoner svarende til 5,4 procent af arbejdsstyrken. Stigningen i ledigheden overstiger langt de stigninger, vi så i begyndelsen af 2009, hvor ledigheden steg allermest som følge af finanskrisen. Ledigheden er i alt steget med 49.400 i marts og april.

 • 26.05.20 Politik
  Danmark sender 150 millioner kroner ekstra i klimabistand til verdens fattigste

  Regeringen er sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blevet enige om at give 150 mio. kr. ekstra klimabistand til verdens fattigste. Pengene stammer fra finansloven 2020, hvor aftalepartierne blev enige om at afsætte 150 mio. kr. i tillæg til den generelle udviklingsbistand på 0,7 pct. af BNI.

 • 13.05.20 Politik
  COVID-19: Så mange selvstændige har fået hjælp

  Nye tal viser, at der er sendt cirka 45.000 udbetalinger afsted under ordningen til selvstændige og freelancere. I alt er over 3 mia. kr. udbetalt under ordningen.