21 milliarder er tabt på dårlige trafikinvesteringer

Der er tabt 21 milliarder kroner på infrastrukturprojekter over 10 år, vurderer Produktivitetskommissionen.

Alt for mange af de senere års store danske infrastrukturprojekter har været dårlig forretning for samfundet, og det har kostet Danmark 21 milliarder kroner i løbet af de sidste 10 år.

Sådan lyder dommen fra Produktivitetskommissionen, der har set nærmere på, hvordan infrastrukturen vil kunne bidrage til at øge produktiviteten i Danmark.

- Det er primært beslutninger truffet i Folketinget, der har givet anledning til det her, siger Peter Birch Sørensen, der er formand for Produktivitetskommissionen, om tabet af de mange milliarder kroner.

Der er brugt 23 milliarder kroner på projekter, som rent samfundsøkonomisk ikke kan betale sig, og gevinsten har ifølge kommissions beregninger kun været to milliarder kroner.

- Hvert femte projekt har så lavt et afkast, at det ikke burde være sat i værk, siger Peter Birch Sørensen, formand for Produktivitetskommissionen.

- Det kan for eksempel være en dyr letbane, der tager et helt spor fra bilisterne - frem for en billigere og lige så effektiv superbusrute, der ikke skaber yderligere trængsel på vejnettet, tilføjer han.

Den danske stat vil investere store milliardbeløb i transportinfrastruktur i de kommende år, men det er nødvendigt i højere grad at se på, hvor det kan betale sig at sætte ind, hvis vi skal have mest muligt ud af milliarderne, lyder kommissionens anbefalinger.

- Alene i hovedstadsområdet spildes der årligt over ni millioner timer på grund af trængsel i trafikken, siger Peter Birch Sørensen.

Om et infrastrukturprojekt er en god eller dårlig forretning for samfundet afgøres ifølge kommissionen ved at se på, hvor meget det koster at bygge, i forhold til hvad gevinsterne er for samfundet på længere sigt.

Infrastrukturen er en vigtig forudsætning for produktiviteten i samfundet, blandt andet fordi tid er penge for virksomhederne. De er afhængige af, at deres medarbejdere og varer kan komme hurtigt rundt i landet og på tværs af grænserne.

/ritzau/

Emneord: Produktivitet, Infrastrukturprojekter, Produktivitetskommissionen, Peter Birch Sørensen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 11.10.16 Christian
    Samfundsøknomien

    Min kommentar er at der skal være gennemskuelige forudsætninger og kvalitetssikring af de beregnede tidsbesvarelser som vægter tungest i beregning af den interne rente. I dag ses ofte kun resultatet af en analyse med en beregnet tidsgevinst (samt fremskrivning heraf). Der skal data på bordet samt forudsætninger og usikkerheder, da hele analysens resultat oftest han koges ned til at udspringe fra dette ene punkt.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også