31 har fået job efter ressourceforløb - 35 er døde

Der er større risiko for at dø i de såkaldte ressourceforløb, end der er chance for at få et job.

Det viser tal, som NORDJYSKE Stiftstidende har samlet ind i landets kommuner. 79 kommuner har svaret, og siden 1. januar 2013 er 35 danskere døde, mens de var i ressourceforløb. Kun 31 er kommet i et ordinært job.


- Det er en skændsel for vores samfund, som vi kalder et velfærdssamfund, at mennesker, der hænger i så tynd en tråd, skal plages på sådan en måde, siger Enhedslistens Finn Sørensen, som vil tage de nye oplysninger med, når beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) skal svare på spørgsmål om emnet ved et samråd 20. oktober. 
I Nordjylland er tallene endnu mere markante. Otte dødsfald og to job ud af 181 ressourceforløb. I Aalborg er der tale om tre dødsfald og nul job. Rådmand Mai-Britt Iversen (S) ved ikke, hvad de tre borgere er døde af.


- Men det er en målgruppe af borgere, der er svagere end hr. og fru Danmark. Vi følger det her område tæt, så vi kan få noget dokumentation, siger Mai-Britt Iversen, der gerne ser, at partierne i Folketinget - også hendes eget - tager førtidspensionsreformen op til revision.

Forsker Iben Nørup fra Aalborg Universitet er ikke overrasket over tallene. Hendes forskning peger i samme retning. Hun mener, at det illustrerer, hvor helbredsmæssigt svag denne gruppe af borgere er.

- Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan det skal kunne gavne hverken samfundet eller den enkelte, at man trækker døende mennesker igennem ressourceforløb, siger Iben Nørup.
Formand for Rådet for Socialt Udsatte kalder tallene ”tragikomiske”.

- Det viser, at der stadig er utroligt langt mellem intentionerne i reformen, og den virkelighed reformen har mødt, siger han til NORDJYSKE Stiftstidende.

Synonymordbog - efter synonym, vigtig synonym og mange flere.

Emneord: Ressourceforløb, Dødsfald, Socialkrisen
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 05.10.15 Marianne C
  Min afdøde mors forgæves kamp mod systemet

  Min afdøde mor kæmpede flere år for sin pension og tabte til sidst kampen mod kræften den 10 maj 2015 i en alder af 53 år.
  Hun var til den ene samtale efter den anden og brugte de sidste år af sit liv, på at kæmpe mod systemet mens at hun kæmpede for sit liv.
  Først med indblanding fra familien i april lykkedes det hende at få pensionen igennem med virkning 1 maj 2015.
  Da pensionen er bagud betalt nåede hun ikke at se at det endelig var faldet på plads. Nej hun levede med følelsen ikke at kunne slå til husligt fordi hun var så syg. Heller ej økonomisk følte hun at hun kunne byde ind med noget.

  Er det dette vi byder vores svage i samfundet - Danmark burde være bedre end det.
  Jeg vil meget gerne i kontakt med andre der kender nogen der er afgået ved døden mens deres sag kørte i kommunen/jobcentret. Det kan ikke være rigtigt at dette bliver ved med at ske.

 • 05.10.15 Tage S Kristensen
  Ressourceforløb - en forventelig fiasko

  Ressourceforløbene har lige fra begyndelsen været baseret på en usandhed - nemlig at der var dokumentation for, at den slags forløb kunne øge chancen for at komme i arbejde. Det store TTA (Tilbage Til Arbejdet) projekt, som blev gennemført af det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viste reelt ingen effekt. Alligevel blev dette projekt markedsført som en succes af blandt andre Mette Frederiksen. En række overlæger fra de arbejdsmedicinske klinikker dokumenterede sort på hvidt, at der var tale om rent spin, men de blev ignoreret. TTA projektet var nemlig projektet, der ikke måtte slå fejl. Dette er endnu et eksempel på en indsats, der er både dyr og dårlig. Ofrene er igen mennesker med skrøbeligt helbred, der burde tilbydes relevant behandling, men i stedet får at vide, hvor sundt det er at arbejde.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også