Forside Generelle nyheder Hverken guld eller platin: Her er verdens sjældneste og dyreste...

Hverken guld eller platin: Her er verdens sjældneste og dyreste metal, hvis pris konstant stiger

Jaide
Ra'ike / Wikimedia Commons

De dyreste sten kan koste flere millioner kroner.

Lige nu læser andre

Når økonomien vakler, og aktiemarkedet ser sort ud, vender folk sig ofte mod ædle metaller som guld, platin eller sølv.

De klassiske værdimaterialer forbindes traditionelt med velstand og økonomisk sikkerhed.

Der findes dog ét materiale, som prismæssigt overgår dem alle. Ironisk nok er der ikke tale om et egentligt metal, men derimod mineralet jadeit.

Sjældent mineral med ekstraordinær pris

Jadeit hører til gruppen af natrium-aluminium silikater og dannes under helt særlige geologiske forhold med ekstremt tryk og lave temperaturer.

Læs også

Mineralet har en krystallinsk struktur, som gør det yderst attraktivt i smykkeindustrien. Jadeit findes i en lang række farver, fra blå og hvidlige nuancer til dybe, smaragdgrønne toner.

Netop den kraftigt grønne variant, kaldet imperial jade, er særligt eftertragtet på markedet.

Mineralets hårdhed ligger på mellem 6,5 og 7 på Mohs-skalaen, hvilket gør det hårdere end mange andre populære smykkesten.

Myanmars jadeit dominerer markedet

Cirka 70 procent af verdens smykkekvalitets-jadeit stammer fra Myanmar, hvor det mineral af højeste kvalitet udvindes.

Udover Myanmar findes forekomster også i Guatemala, især kendt for den sjældne blå jadeit brugt af olmekerne i det gamle Mesoamerika.

Derudover er der mindre forekomster i Japan, Rusland, USA, Mexico og flere europæiske lande som Italien og Frankrig. Udvindingen sker ofte i svært tilgængelige områder, hvilket øger produktionsomkostningerne betydeligt og dermed presser prisen yderligere op.

Ekstremt høje priser for de bedste kvaliteter

Prisen på jadeit kan variere kraftigt afhængigt af farve, klarhed og oprindelse. Imperial jade fra Myanmar kan koste helt op til 500 dollars per karat for rå sten af høj kvalitet.

Det er væsentligt mere end både guld og platin. Et eksempel på jadeits skyhøje prisniveau blev tydeligt i 2014, da den såkaldte Hatton-Mdivi halskæde, der består af 27 jadeit-perler af højeste kvalitet, blev solgt på auktion for imponerende 27,4 millioner dollars.

Ud over stenens fysiske egenskaber og sjældenhed spiller jadeits kulturelle betydning også en stor rolle. I Kina har mineralet gennem årtusinder symboliseret både magt og åndelighed, hvilket yderligere bidrager til dets status og høje prisniveau.

Læs også

Ads by MGDK