33.900 mistede dagpengene i 2013

Velfærd

14/02/2014 12:06

Nick Allentoft

Reform har kostet 10 gange så mange arbejdsløse deres dagpenge som oprindeligt ventet, viser opgørelse fra AK Samvirke. Kun hver 12 af dem er kommet i job.

Reformen af dagpengesystemet kostede 33.900 danskere deres dagpenge i 2013. Det konkluderer en opgørelse for a-kassernes sammenslutning, AK Samvirke.

Dermed kom ændringen af dagpengeperioden fra fire til to år, som endegyldigt trådte i kraft med indgangen af 2013, til at betyde, at omkring ti gange så mange arbejdsløse mistede retten til dagpenge i forhold til, hvad man forventede, at da reformen blev vedtaget.

- Det er desværre ikke overraskende. Vi har kunnet se i lang tid, at det ville lande på det niveau, siger Verner Sand Kirk, direktør i AK Samvirke, til Ritzau.

                     Læs også: Dansk Erhverv: Ledige skal vise jobvilje

Da VK-regeringen sammen Dansk Folkeparti i 2010 vedtog halveringen lød forventningen, at ændringen vil få mellem 2000 og 4000 til at miste dagpengene. Sidste år valgte S-SF-R-regeringen dog at ændre dette skøn til mellem 27.000 og 32.000.

Men også det tal ser nu ud til at være for lavt, og Verner Sand Kirk hæfter sig ved, at det kun er 8 procent - eller mindre end hver 12. - af de arbejdsløse, der falder ud af systemet, der finder et job.

- Det fortæller desværre, at arbejdsmarkedet er ret hårdt på den måde, at hvis du først har gået ledig i ret lang tid, så opleves du ikke som særlig attraktiv arbejdskraft. Det så vi også i forbindelse med akutjobbene, som i alt for få tilfælde gik til den her gruppe, påpeger direktøren.

AK Samvirke forudser, at yderligere 14.000 arbejdsløse vil falde ud af dagpengesystemet i 2014. Det kan umiddelbart ligne en forbedring, men skyldes ene og alene, at indfasningen af reformen skabte en pukkel af arbejdsløse, der mistede dagpengeretten især i starten af 2013.

- Der er ikke noget, der tyder på, at det vil blive lettere for de udfaldstruede at få job i 2014. Hvis der kommer en meget markant forbedring af beskæftigelsen, så vil tallet selvfølgelig blive mindre. Men hvis du skaber 10.000 arbejdspladser på en gang, så er de triste erfaringer, at kun 1000-2000 af dem vil gå til de langtidsledige, påpeger Verner Sand Kirk.

Enhedslistens socialordfører Finn Sørensen er særdeles bekymret over tallene.

- Vi er på vej ind i en social katastrofe, hvis ikke regeringen tager sig sammen, advarer han.

Finn Sørensen henviser til, at man foruden halveringen af dagpengeperioden har fordoblet den periode, man skal være i arbejde for at genoptjene retten til dagpenge, ligesom der er blevet genopført reformer af kontanthjælpen og efterlønnen.

- Vi får en meget stor gruppe mennesker, der vil gå rundt og leve for en meget lille eller slet ingen indtægt i mange år fremover, forudser han.

Regeringen har i flere omgange lanceret tiltag, der skal hjælpe de folk, som mister dagpengeretten, og sidste år nedsatte man en dagpengekommission, som til næste år skal komme med en anbefaling til, hvordan systemet bør indrettes i fremtiden.

Arbejdsmarkedsordfører hos regeringspartiet De Radikale, Nadeem Farooq, holder dog fast i, at reformen er en god idé. 

- Jeg er stadig nagelfast tilhænger af dagpengereformen. Hele humlen har været, at den er indfaset på en meget hård måde i en meget hård økonomisk situation, siger han.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce