Dansk Erhverv: Ledige skal vise jobvilje

Velfærd

15/02/2014 12:04

Nick Allentoft

Man skal udvise lyst, selvom det ikke er drømmejobbet, siger Dansk Erhverv, som opfordrer ledige til at opsøge løntilskud og voksenlære.

Langtidsledige skal blive bedre til at vise, at de vil i arbejde, og jobcentrene skal blive bedre til at give de arbejdsløse de nødvendige kvalifikationer.

Sådan lyder opfordringerne fra Dansk Erhverv, efter en opgørelse fra AK Samvirke fredag viste, at 33.900 danskere mistede dagpengeretten sidste år, og det i de første 10 måneder kun var hver 12. af disse, der skiftede ydelsen ud med en lønindtægt.

- Når vi taler om folk, der er faldet ud af dagpengesystemet, så efterlyser vi først og fremmest nogle mennesker, som viser, at de gerne vil det job, de lægger billet ind på, siger arbejdsmarkedschef Ole Steen Olsen til Ritzau.

Spørgsmål: Oplever I ansøgere, der udstråler, at de ikke vil jobbet?

- Det er i hvert fald noget, jeg hører, og det bliver understøttet af statistikkerne. Mange ledige står reelt set ikke til rådighed for arbejdsmarkedet, siger han.

Arbejdsmarkedschefen erkender, at det er sværere at få et job, hvis man har gået ledig i flere år, og han opfordrer derfor de udfaldstruede til at efterspørge tilbud, som giver kontakt til erhvervslivet.

- Hvis du har gået ledig i lang tid, er du måske ikke den løn værd, du bliver ansat til, og derfor skal man måske forsøge at få en løntilskudsstilling eller en plads som voksenlærling, for det har en positiv effekt på dine jobmuligheder, siger Ole Steen Olsen.

Han mener, at beskæftigelsesindsatsen har fejlet i forsøget på at bygge bro mellem ledige og virksomhederne, og at politikerne har fjernet de langtidslediges påskud til at søge job. 

- Efter reformen af dagpengeperioden har man gennemført en række midlertidige ordninger, som har svækket incitamentet hos mange ledige til at søge job, fordi der hele tiden holdes et sikkerhedsnet under dem, siger arbejdsmarkedschefen.

Spørgsmål: Er der stadig job til ufaglærte i Danmark?

- Ja, det vil jeg sige, der er. Men når man som langtidsledig lægger billet ind på et job, så bør man kunne alliere sig med jobcentret og finde ud af, hvad man mangler af kompetencer. Ellers kan det godt blive svært, vurderer Ole Steen Olsen.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce