4600 kræftpatienter venter for længe på behandling

En ud af fire venter for længe på en diagnose, og hver femte får ikke behandling til tiden, viser ny opgørelse

Kræftpakkerne har eksisteret i syv år. Alligevel venter en ud af fire kræftpatienter stadig længere på deres diagnose, end kræftpakkerne siger, de må, og mere end hver femte venter for længe på behandling. 

Det viser en gennemgang, som Ekstra Bladet har lavet af Statens Serum Instituts kræfttal for 24 forskellige kræftformer.

I reelle tal drejer det sig om mere end 4600 patienter, som det seneste år har ventet for længe på behandling og over 7300 patienter, der har ventet for længe på deres diagnose.

- Det er ikke godt nok efter syv år, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen til Ekstra Bladet.

Han mener, at mindst 90 procent af landets kræftpatienter burde komme i behandling til tiden.


For nogle kræftformer står det dog langt værre til. For eksempel har 65 procent af patienterne med blærekræft det seneste år ventet for længe på behandling, mens tallet hedder 41 procent for nyrekræft-patienter.

- Det er meget alvorligt. Da de seneste tal blev offentliggjort, gjorde vi opmærksom på, at det, der foregår på det urologiske område, er stærkt betænkeligt. 

- Der er alt for mange patienter, som ikke kommer igennem til tiden. Det er uacceptabelt, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) påpeger, at det er gået fremad på området det seneste år. Han medgiver dog, at resultaterne for blærekræft og nyrekræft ikke er gode nok.

- Det giver anledning til, at man sætter ind de steder, hvor man kan se, at der opstår flaskehalse, siger Nick Hækkerup til Ekstra Bladet.

FAKTA: Her er de kræftformer, der er svære at finde

Tæt på halvdelen af patienter med blærekræft får ikke deres diagnose inden for tidsfristen.

Mere end hver femte kræftpatient får ikke den behandling eller diagnose inden de tidsgrænser, der er fastsat af kræftpakkerne.

Den forlængede ventetid er særlig slem for blærekræftpatienter, fordi sygdommen udvikler sig hurtigt. Det samme gælder lungekræft og kræft i bugspytkirtlen.

Tæt på halvdelen af patienter med blærekræft får ikke deres diagnose inden for tidsfristen, og 65 procent venter for længe på behandling.

En del kræftsygdomme har ofte uklare symptomer: 

* Blærekræft

* Akut leukæmi

* Æggestokkekræft

* Lungekræft

* Nyrekræft

* Brystkræft

* Prostatakræft

* Hoved-halskræft

* Livmoderkræft

* Bugspytkirtelkræft

Kilder: Ekstra Bladet, Statens Serum Institut, Kræftens Bekæmpelse

 

 

Emneord: Kræfttilfælde, Kræftpatienter, Kræftbehandling, Statens Seruminstitut, Behandlingstilbud, Udrednings- og Behandlingsret, Udredningsgaranti
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også