Alle satspuljepartierne blev torsdag enige om en ny aftale, der skaber nye rammer for pædagogers brug af magt over for anbragte børn og unge. Private sociale institutioner er tilfredse.
Lige nu læser andre
– Nu er der ingen tvivl. For eksempel hvis en ung person sidder ved middagsbordet og smadrer tallerkner i frustration, så må den voksne lægge hånd på den unge og stoppe adfærden, siger social- og indenrigsministeren.
Derudover kan en pædagog tilbageholde en anbragt person mod dennes vilje – for eksempel hvis den anbragte har tænkt sig at begå skade på sig selv og andre. Men de ansatte på landets anbringelsessteder har ikke brug for mere magt, hvis man spørger formand for Socialpædagogernes Landsforbund, Benny Andersen. – Udvidelsen af magtbeføjelserne er en forkert retning. Vi hører ikke fra arbejdspladserne, at der er brug for det. – Vi har ikke brug for flere beføjelser, vi har brug for veluddannet og stærk faglighed, og så har vi brug for tydelighed i situationer, hvor vi må bruge magter, siger Benny Andersen. – Tror du, at de her magtbeføjelser vil føre til en stigning af magtanvendelse? – Det er der selvfølgelig en risiko for, siger Benny Andersen. Satspuljepartiernes udspil vækker dog ikke kun bekymring hos fagforbundet, der er nemlig også flere gode takter, der vejer op. – Jeg glæder mig over det, der er kommet med omkring regelklarhed. Og så glæder jeg mig over, at alt magtanvendelse skal registreres, siger formanden. Også blandt oppositionspartierne bliver den nye aftale mødt med glæde. Socialdemokraternes socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil mener, at aftalen både sikrer de anbragte og ansattes rettigheder. – Der har været alt for mange gråzoner tidligere. Det er gået ud over nogle børn, men det er også gået ud over nogle pædagoger. Det er organisationen LOS, der er forening for landets private sociale institutioner, enig i.“Vi bakker op om, at der kommer mere ”værktøj i værktøjskassen” til magtanvendelse. Det er efter vores opfattelse til alles bedste, at der findes det rette stykke ”værktøj” til en given situation, idet afvejningen hele tiden er mindst mulig indgribende magtanvendelse med bedst mulig virkning,” siger direktør Michael Graatang.
LOS understreger, at målet altid er mindst mulig brug af magtanvendelse, og glæder sig derfor også over, at der er sat penge af til undervisning og formidling af de nye regler.
”Vi hilser det meget velkommen, at der ligeledes er afsat midler til forebyggelse af magtanvendelse, og har noteret os, at indberetning af magtanvendelse skal ske så enkelt og så smidigt som muligt,” siger Michael Graatang.