Flugten er den eneste vej til sikkerhed men samtidig en sikker vej i døden for nogle. På den måde udfolder livets stærkeste kontraster sig på kysten, når bådene ankommer.
Lige nu læser andre
Med hver deres bevæggrunde, der kan være svære at gennemskue. Særligt for nyankomne flygtninge, der stærkt traumatiserede ankommer til fastlandet, gennemblødte, angste og med livet lagt i den tilfældighed, som kun en overfyldt gummibåd kan tilbyde.
Dagbog fra Lesbos
Psykolog Jane Maul beretter om seks dage som frivillig på Lesbos – hvor kun frivillige fra hele Europa sørger for den første kontakt, når traumatiserede flygtninge rammer klippekysten. Læs de gribende beretninger her.
Nogle har været på flugt længe, er blevet tortureret og sultet. De ankommer i meget dårlig tilstand. Nogle besvimer, andre falder sammen i vores arme. Atter andre jubler og springer i havet inden båden er helt inde ved kysten. Kvinder kysser os. Vi får mange knus.
Læs også

Når båden nærmer sig signalerer vi ro på arabisk og med fagter. Det er farligt, når de begynder at springe ud, det giver risiko for, at båden kæntrer.
En lille pige rækkes frem til os. Blot 20 dage gammel. Ghias tager imod hende. Babyen bevæger sig ikke og ser ikke ud til at trække vejret, men hun er tør. Vi når at blive bange for, at hun er blevet mast på båden. Ghias rusker i hende, uden at få respons. Han niver hende hårdt i foden og hun grynter. Alle er lettede. Moderens skuldre falder ned. Jeg bar to andre syriske børn i land, og talte efterfølgende med faderen. Han er uddannet læge og da menneskesmuglerne fandt ud af det, skulle han betale dobbelt. 2000 euro pr. hoved for at blive fragtet i en usikker gummibåd. Han spurgte på flydende engelsk om integration og arbejdsløshed for læger i Europa. Han fortalte om flugten. “Syrien er den sikre død for mig og min familie. Med båden havde vi i det mindste en chance for at overleve.” Læs videre: Dag 5 i dagbogen fra Lesbos: En lille pige med en brækket arm og frygten for at blive afsløret