Danmark er nu et af seks lande, der ikke bruger den fælles valuta.
Lige nu læser andre
20 lande med EU’s fælles valuta euroen bliver snart til 21.
Det fattigste EU-land er nemlig på vej mod en økonomisk forandring af historiske dimensioner.
Det skriver BFM Buisness.
Fra den 1. januar 2026 erstattes Bulgariens valuta lev med den fælleseuropæiske euro.
Læs også
Dermed bliver landet det 21. medlem af eurozonen, hvilket betyder, at der nu kun er seks lande i EU, der ikke bruger Euroen: Danmark, Sverige, Polen, Tjekkiet, Ungarn og Rumænien.
Bulgariens premierminister Rossen Jeliazkov reagerede med begejstring, da EU-landenes finansministre tirsdag formelt godkendte beslutningen.
Han kaldte øjeblikket ”historisk” på det sociale medie X.
EU-kommissær Valdis Dombrovskis understregede også betydningen af Bulgariens skridt og fremhævede, at tilslutningen handler om langt mere end blot at skifte mønter og sedler. Det handler om at skabe vækst, stabilitet og sikre Bulgariens fremtid tættere på hjertet af Europa.
Bulgarien er i dag EU’s mindst velstående medlemsland med en BNP pr. indbygger på cirka 24.200 euro – betydeligt lavere end EU-gennemsnittet på 37.600 euro.
Samlet udgør landet kun 0,6 procent af EU’s samlede økonomi.
Ikke alle bulgarere jubler over euroen
Tilslutningen til euroen vækker dog ikke kun glæde blandt befolkningen. I de seneste uger har tusindvis af demonstranter protesteret i hovedstaden Sofia med skilte mod den nye valuta.
Nogle modstandere frygter, at skiftet til euroen vil udløse voldsomme prisstigninger, og halvdelen af befolkningen er ifølge meningsmålinger imod at droppe deres traditionelle lev.
Andre ser valget af euroen som et geopolitisk nødvendigt skridt, der markerer Bulgariens tilhørsforhold til Vesten og beskytter landet mod russisk indflydelse.
Danmark holder sig udenfor
Siden euroens indførelse i fysisk form i 2002 er antallet af medlemslande i eurozonen løbende vokset. Bulgarien følger dermed Kroatien, der senest droppede sin nationale valuta i 2023.
Danmark er i øvrigt det eneste EU-land med permanent undtagelse fra euro-samarbejdet efter en folkeafstemning i 2000. Indtil videre ser det ikke ud til, at danskerne savner euroens mønter og sedler.