Aarhus vil rive 1000 ghetto-boliger ned: Boligforening truer med konflikt

Ni boligblokke i Gellerup og tre i Bispehaven skal rives ned. Det har Byrådet i Aarhus vedtaget tirsdag aften

Aarhus skal være en by uden udsatte boligområder. Det besluttede Byrådet med et stort flertal tirsdag aften.

For at komme de udsatte boligområdet til livs skal der frem mod 2030 rives 12 boligblokke ned, og beboerne i omkring 1.000 lejligheder skal tvangsflyttes. Det skriver TV2 ØSTJYLLAND.

Læs om aftalen her

- Det er stærkt chokerende, lyder den umiddelbare melding fra Keld Albrectsen, der er formand for Brabrand Boligforening og tidligere Folketingsmedlem for Enhedslisten, til TV2 ØSTJYLLAND.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

- Det får store negative menneskelige konsekvenser at lave så mange tvangsflytninger, og jeg har svært ved at se, hvordan vi kan undgå at komme til at stå i den ulykkelige situation, at der kommer til at være folk, som ikke får et egentligt boligtilbud, når der skal skaffes boliger til så mange mennesker.

Det var Socialdemokraterne, Venstre, SF, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance i Aarhus Byråd, der sent tirsdag alle underskrev aftalen om at tvangsflytte anslået 3-4000 borgere fra Gellerup og Bispehaven.

Formålet er, at gøre Aarhus til en by uden ghettoer og uden udsatte boligområder.

- For her er en stor del af områdernes beboere uden for arbejdsmarkedet, for få unge får en uddannelse, og beboerne har en markant dårligere sundhed end resten af byens borgere. Utrygheden er også større end andre steder i byen. Og nogle steder findes der også social kontrol og kulturelle og religiøse opfattelser, der strider mod de grundlæggende demokratiske værdier og normer i vores samfund, skriver byrådet i aftalen.

Det vil man gøre ved at ændre på sammensætningen af boliger i Gellerup og sørge for, at det i år 2030 kun er 40 procent af boligerne i området, der er almene boliger. I dag er 90 procent af boligerne i området almene.

Brabrand Boligforening er stærkt overraskede over byrådets nye plan og forudser, at der kommer en konflikt mellem boligforeningen og kommunen.

- Sådan en plan, som byrådet har lavet, skal godkendes i vores repræsentantskab, og jeg har svært ved at se, at repræsentantskabet kan godkende det, siger Keld Albrechtsen.

- Der er lagt op til en konflikt, som vi ikke før har set i denne her skala. Jeg har ikke helt overblik over, hvad konsekvenserne kan blive.

Mere om historien hos TV2 Østjylland

Emneord: Gellerupparken, Bispehaven, Aarhus Kommune, Ghettoplan, Ghetto, Ghettoliste, Nedrivning, Udsatte boligområder, Keld Albrechtsen, Brabrand Boligforening, 200618
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 24.06.18 Marianne
  Tvangsflytning af uløste opgaver i den offentlige sektor?

  Så voldsom en aktion med et dybt problematisk mål. "Beboere uden for arbejdsmarkedet"- så giv dem et arbejde, de kan klare. "For få unge får en uddannelse"- hvor mange er "for få"? Så optimér en individbaseret indsats for at sikre uddannelse, og afsæt midler både til studieopstart, men også fastholdelse. Der er ikke lige muligheder for uddannelse, da bøger og deltagelse i studieliv koster mange penge, som lediges børn ikke har- ganske enkelt. "Beboerne har en markant dårligere sundhed end resten af byens borgere" hvor mange i tal? Er det fordi mange beboere her ikke kan betale tandlægeregninger? Udgifter til transport til undersøgelser? Eller dækker det over, at førtidspensionister og ledige netop er ansvarlige for egen privatøkonomi og bosætter sig i boliger, de kan betale? I givet fald er det ikke gettoficering, men syge medborgere, der har en meget lavere indkomst end gennemsnittet, og derfor er tvunget til at bosætte sig I Århus Kommunes almennyttige boliger, som man fra kommunal side har besluttet, skal samles på alt for få lokaliteter. "Utrygheden er også større end andre steder i byen"-Hvad skyldes det? At man ikke har sat målrettet ind for at bringe de unge ind i uddannelsessystemet, og efterlader dem uden håb om en bedre fremtid. "Social kontrol"- foregår bestemt i høj grad også på de dyrere matrikler i byen. "Kulturelle og religiøse opfattelser, der strider mod de grundlæggende demokratiske værdier og normer i vores samfund" Hvis normer? Hvis værdier? Vi er et meget sammensat samfund, hvilket fint afspejles i sammensætningen af vores regering. Derudover er religiøse og kulturelle opfattelser grundlovssikrede rettigheder.

 • 20.06.18 Zunja Bakmoesdaal
  Historisk parallel

  Ved grundlovsændringerne i 1953 blev Kalaallit Nunaat da også et dansk amt, uden at den grønlandske befolkning havde stemt. Moderniseringen tog fart, mange blev flyttet, bygder blev nedlagt, og de gode hensigter kan der ikke sættes spørgsmålstegn ved. Den samlede husholdningsøkonomi, sundheden, og uddannelsen er blevet langt bedre.

  Heri ligger også katastrofen og den sociale nedtur, for hvordan i alverden flytter man fangerfamilier ind i moderne byggerier, uden at det giver bagslag? Og fokuserer man på uddannelsen af unge grønlændere, så fik den konsekvenser, der stadig gør ondt i det nye Kalaallit Nunaat.

  Vel er det ikke grønlændere, men ikke etnisk danske, der tvangsflyttes, men konsekvenserne kan blive uoverskuelige og langvarige for de, der flyttes og for os, der tavst lader det ske

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også