Aftale om id-kort på byggepladser er på plads

Regeringen, SF og EL er enige om et nyt tiltag, der skal modvirke social dumping på de danske byggepladser.

Fremover skal byggearbejdere og håndværkere have tydelig dokumentation i form af id-kort på sig, når Skat eller Arbejdstilsynet dukker op. Det skal gøre det lettere for myndighederne at tjekke, om byggearbejderne får en ordentlig løn og arbejder under ordentlige vilkår.

Id-kortet er resultatet af en aftale i rød blok mellem regeringen, SF og Enhedslisten, som skal forsøge at modvirke social dumping og løfte arbejdsmiljøet på de danske byggepladser.


Finansminister Bjarne Corydon (S) mener, at aftalen vil "rydde op på de danske byggepladser": 

- Vi skal sætte ind mod, at der kravler håndværkere rundt på stilladserne, der ikke kender deres rettigheder, eller som undlader at anmelde en arbejdsskade af frygt for repressalier, siger Bjarne Corydon.

Bygge- og anlægsbranchen er en af de brancher, der er hårdest ramt af alvorlige ulykker, og hvor ulykkestallet ikke er faldende, som man ser det i andre brancher. Og det er både danske og udenlandske byggearbejdere, der bliver ramt af den manglende sikkerhed.

- Arbejdsmiljøet skal være i orden på byggepladserne, uanset hvilket land der står på passet. Det vil det obligatoriske sikkerhedskort bidrage til, siger Bjarne Corydon.

Regeringen nedsætter nu en arbejdsgruppe, der skal komme med en model for den konkrete udformning af sikkerhedskortet. Arbejdsgruppen skal aflevere sine anbefalinger, så kortet er implementeret inden sommeren 2015.

Det nye obligatoriske sikkerhedskort skal sikre, at de ansatte kender deres rettigheder, og så det klart fremgår hvem, der er ansvarlig for de ansatte på byggepladsen.

Sikkerhedskortet bliver obligatorisk for alle, og vil indeholde oplysninger om navn, arbejdsgiver, social sikring, obligatorisk arbejdsskadeforsikring og erhvervsforsikringsdækning. 

Ifølge økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) kan det være med til at øge sikkerheden og sænke antallet af ulykker i byggebranchen.

- Byggepladser er et af de farligste steder at arbejde, og med vores aftale om sikkerhedskort til håndværkere kan vi være med til at øge fokus på sikkerhed. Derfor er jeg glad for dagens aftale, siger Margrethe Vestager. 

/ritzau/

Emneord: Id-kort, Byggepladser, Social dumping, Bjarne Corydon, Sikkerhedskort, Arbejdsmiljø
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 12.02.16 Brian Hornbæk Andersen
  Få ID-kort på dine medarbejdere

  Regeringen lagde de første sten til implementering af ID-kort på de danske byggepladser for snart 2 år siden. Flere virksomheder har allerede udstyret deres medarbejder med ID-kort, så de opfylder kravene i udbudsmaterialerne m.m. Mange små og mellemstore håndværkere har endnu ikke implementeret ID-kort. Idonline.dk fra Sorø har sammensat en ”kom-Godt-I gang” startpakke til fornuftige penge, indeholdende Zebra kortprinter, plastikkort/farvebånd samt kortholdere – ID-Kort
  en startpakke som kan udstyre op til 100 medarbejdere med professionelle ID-kort.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også