Nytårsudtalelse fra KL-formanden: Kommunespin og særinteresser

Der har den seneste tid været flere kritiske historier i medierne om anbragte børn, plejefamilier og private opholdssteder på det sociale område. Kendetegnende for flere af dem er, at det mediefremstillede billede ikke stemmer overens med fakta.

Tingene er sjældent så entydige. Det er synd for en ældre, senildement dame, at hendes botilbud skal lukke, men kan kommunen gøre andet, efter at det private botilbud ikke har reageret på gentagne påbud og bekymrende tilsynsrapporter?

Det er ikke godt nok, når en undersøgelse viser, at mange plejefamilier ikke får de tilsynsbesøg, de skal ifølge loven. Men det hører med til historien, at tallene stammede fra en undersøgelse, der var gennemført i september, hvor kommunerne havde over tre måneder til at få gennemført de manglende tilsyn.

Tingene er sjældent klare og enkle. Det handler om mennesker. Der sker fejl, og der er ting, som kommunerne kan gøre bedre. Ingen tvivl om det. Vi skal hele tiden udvikle og professionalisere vores tilbud.

KL er netop blevet enig med Social- og Integrationsministeriet om at gå hele det specialiserede socialområde efter – også nogle af de procedurekrav, som ikke giver mening, men som boner ud som fejl i den kommunale sagsbehandling.

Men mange af mediehistorierne kommer ikke ud af det blå i øjeblikket. Regeringen har bebudet en evaluering af kommunalreformen og den nuværende arbejdsdeling mellem kommuner, regioner og stat. Og i øjeblikket har mange interesseorganisationer travlt med at hyppe deres egne kartofler. Der produceres undersøgelser og udspil alene med det formål at nedgøre andre aktører, så man selv kan få fingre i opgaverne.

Det er ufrugtbart for alle parter. For resultatet er, at vi taler den offentlige sektor ned. Ønsker vi det?

Senest har LO lavet en undersøgelse om beskæftigelsesindsatsen. Den kritiserer kommunernes indsats og foreslår – ikke overraskende – at A-kasserne skal overtage ansvaret for de arbejdsmarkedsparate ledige under statslig styring. Altså omtrent som det var før kommunalreformen.

Men var det bedre, da staten havde opgaven? Nej. Jeg er meget enig med Bettina Post, formand for Socialrådgiverne, når hun slår fast, at der ikke er faglige argumenter for at flytte opgaverne i jobcentrene væk fra kommunen.

Vi skal ud af det nuværende tomrum, hvor forskellige interesser kæmper for deres sag ved at tale de andre ned. Det er uværdigt for den offentlige sektor og for det store arbejde, der udføres af dygtige og dedikerede medarbejdere overalt i det danske velfærdssamfund.

Når nu regeringen vil evaluere kommunalreformen, bør den derfor sætte gang i den proces så hurtigt som muligt. Og her vil jeg opfordre til, at vi fokuserer på, hvad der er bedst for borgerne, i stedet for at pleje snævre særinteresser. Kommunalreformens bærende vision om én indgang for borgerne til den offentlige sektor må ikke smides ud med badevandet.

Godt nytår!

Emneord: KL, Jan Trøjborg, Plejefamilier, Opholdssteder, Medier, Botilbud, Tilsynsbesøg
KL på DenOffentlige.dk Kommunernes Landsforening (KL) er en privat interesse- og medlemsorganisation for alle 98 kommuner i Danmark. Det er KL's formål, at varetage de danske kommuners fælles interesser og bidrage til,...
Aktivitet: Artikler: 113 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.03.20
  Kommunerne bakker op om regeringens tiltag for at begrænse coronasmitte

  Regeringens nye tiltag bliver en stor udfordring for borgernes hverdag. Kommunerne er klar til at være med til at løfte opgaven, lyder det fra KL’s formand.

 • 02.03.20
  POV relancerer DenOffentlige.dk

  POV International har per 1. marts 2020 overtaget driften af DenOffentlige.dk under navnet POV DenOffentlige. De to digitale medier vil fortsat udkomme på hvert sit site med separate redaktionelle profiler og som selvstændige, åbne platforme uden betalingsmur. Samarbejdet vil åbne muligheder for videndeling og debat på tværs af de to medier, siger POV’s ledelse, der også vil styrke POV DenOffentliges journalistiske indhold.

 • 15.08.19 Uddannelse
  Nyt samarbejde mellem COK og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

  COK og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) indgår et nyt samarbejde, der sætter fokus på at styrke kommunikationen i den kommunale sektor.

 • 30.07.18 Social
  Seks anbefalinger til socialministeren

  LOS-Landsorganisation for sociale tilbud er Danmarks største brancheorganisation for ikke-offentlige sociale tilbud hilser Mai Mercados serviceeftersyn og styrkelse af tilsynene velkommen.

 • 27.06.18 Social
  Risikobaseret tilsyn er til for at sikre borgeren

  Og samspillet mellem social- og sundhedsfaglighed har været en vanskelig tranformation. I 2017 gennemførte Styrelsen for Patientsikkerhed de første risikobaserede tilsyn på landets offentlige og private bo- og opholdssteder.