Social kapital – Døgnflue eller fremtidens genvej til værdiskabelse?

Ledelse

05/10/2011 11:17

Administrator

Finansiel kapital og intellektuel kapital er velkendte begreber. Et af tidens nyeste begreber er social kapital. Hvad er det? Hvordan forløser man værdiskabelse gennem menneskelige relationer? Hvad kræver det af lederskabet, når den sociale kapital skal aktiveres?

Det er nogle af de emner Lisbet Thyge Frandsen, GSVP for People & Strategy hos Grundfos besvarer i sit indlæg om social kapital på HR-messen Træfpunkt Human Resources torsdag den 6. oktober 2011.

Med sit udgangspunkt som direktør for People & Strategy i Grundfos har Lisbet Thyge Frandsen arbejdet målrettet med at anvende social kapital strategisk. Hele hendes funktions strategi er baseret på en grundtanke om involvering og co-creation, det vil sige processer, hvor mennesker med en mangfoldighed af stærke kompetencer og kulturelle baggrunde skaber noget sammen. Derfor er hendes tilgang til social kapital forankret i solide erfaringer med at arbejde med processer, der skaber værdi gennem menneskelige relationer.

”Det er en berusende oplevelse, når vi på rekord kort tid kan skabe en strategisk forandring eller udvikling, som på én gang er robust, effektiv, innovativ og bredt forankret i en meget kompleks, global organisation. Når vi bygger på menneskers passion og indbyrdes relationer skabes et drive og en energi, som næsten er så tyk, at man kan skære i den, og så sker der noget,” siger Lisbet Thyge Frandsen.

Som med finansiel kapital er social kapital ikke noget værd i sig selv. Det er først, når den sociale kapital bliver aktiveret, at den skaber merværdi. En lang række forudsætninger skal dog være til stede for at lykkedes med at udløse potentialet i den sociale kapital. En af de vigtigste er nytænkning inden for ledelse.

”Det kræver mod at slippe ildsjælene fri af de talentfængsler, som mange funktions- og jobbeskrivelser holder medarbejderne fanget i. Det kræver af lederne, at de i højere grad tør slippe kontrollen og stole på de mennesker, de har sat i spil i for eksempel et udviklingsprojekt. Der er ikke noget så skadeligt, som hvis man mobiliserer menneskers kreativitet og engagement, for derefter at skyde løsningen ned. Det koster troværdighed og demotiverer. Men det er ikke farligt at give afkald på lidt kontrol, hvis projektets retning og mening er krystalklar og forstået af alle. Det kræver stærk ledelse. Den kollaborative ledelsesstil handler på ingen måde om at sidde i rundkreds og blive enige om alt. Lederen skal kunne male ”the big picture” og skabe fælles forståelse af mål og formål og som det allervigtigste evne at finde de rigtige mennesker og sammensætte de bedste teams til projekterne på tværs af grænser og skel ellers bliver det ikke effektivt,” siger Lisbet Thyge Frandsen.

Grundfos’ talentprogram, Talent Engine, er resultatet af en co-creation proces, der ved at mobilisere ildsjælene i det globale Grundfos om en klart defineret opgave, har ført til skabelsen af et af de mest anerkendte talentprogrammer i Europa i øjeblikket.

Mest Læste

Annonce