Social kapital – Døgnflue eller fremtidens genvej til værdiskabelse?

Finansiel kapital og intellektuel kapital er velkendte begreber. Et af tidens nyeste begreber er social kapital. Hvad er det? Hvordan forløser man værdiskabelse gennem menneskelige relationer? Hvad kræver det af lederskabet, når den sociale kapital skal aktiveres?

Det er nogle af de emner Lisbet Thyge Frandsen, GSVP for People & Strategy hos Grundfos besvarer i sit indlæg om social kapital på HR-messen Træfpunkt Human Resources torsdag den 6. oktober 2011.

Med sit udgangspunkt som direktør for People & Strategy i Grundfos har Lisbet Thyge Frandsen arbejdet målrettet med at anvende social kapital strategisk. Hele hendes funktions strategi er baseret på en grundtanke om involvering og co-creation, det vil sige processer, hvor mennesker med en mangfoldighed af stærke kompetencer og kulturelle baggrunde skaber noget sammen. Derfor er hendes tilgang til social kapital forankret i solide erfaringer med at arbejde med processer, der skaber værdi gennem menneskelige relationer.

”Det er en berusende oplevelse, når vi på rekord kort tid kan skabe en strategisk forandring eller udvikling, som på én gang er robust, effektiv, innovativ og bredt forankret i en meget kompleks, global organisation. Når vi bygger på menneskers passion og indbyrdes relationer skabes et drive og en energi, som næsten er så tyk, at man kan skære i den, og så sker der noget,” siger Lisbet Thyge Frandsen.

Som med finansiel kapital er social kapital ikke noget værd i sig selv. Det er først, når den sociale kapital bliver aktiveret, at den skaber merværdi. En lang række forudsætninger skal dog være til stede for at lykkedes med at udløse potentialet i den sociale kapital. En af de vigtigste er nytænkning inden for ledelse.

”Det kræver mod at slippe ildsjælene fri af de talentfængsler, som mange funktions- og jobbeskrivelser holder medarbejderne fanget i. Det kræver af lederne, at de i højere grad tør slippe kontrollen og stole på de mennesker, de har sat i spil i for eksempel et udviklingsprojekt. Der er ikke noget så skadeligt, som hvis man mobiliserer menneskers kreativitet og engagement, for derefter at skyde løsningen ned. Det koster troværdighed og demotiverer. Men det er ikke farligt at give afkald på lidt kontrol, hvis projektets retning og mening er krystalklar og forstået af alle. Det kræver stærk ledelse. Den kollaborative ledelsesstil handler på ingen måde om at sidde i rundkreds og blive enige om alt. Lederen skal kunne male ”the big picture” og skabe fælles forståelse af mål og formål og som det allervigtigste evne at finde de rigtige mennesker og sammensætte de bedste teams til projekterne på tværs af grænser og skel ellers bliver det ikke effektivt,” siger Lisbet Thyge Frandsen.

Grundfos’ talentprogram, Talent Engine, er resultatet af en co-creation proces, der ved at mobilisere ildsjælene i det globale Grundfos om en klart defineret opgave, har ført til skabelsen af et af de mest anerkendte talentprogrammer i Europa i øjeblikket.

Emneord: PID, Personaleledelse, Social kapital, HR, Træfpunkt Human Ressources, Lisbeth Thyge Frandsen, Personalechefer
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.11.17 Ledelse
  HR-analyse: Tværgående indsatser fylder i kommuerne

  Tværgående indsatser fylder på den kommunale HR-udviklingsdagsorden. Det viser den årlige HR-analyse, som COK gennemfører sammen med Offentlige HR-chefer.

 • 28.08.17 Ledelse
  Ny bog sætter fokus på det vi ikke taler om: kærlighed og ensomhed i arbejdslivet

  Det er ikke nødvendigvis noget, vi taler åbent om – at føle sig ensom på sin arbejdsplads eller den betydning kærlighed i arbejdslivet har, men det er vigtigt at forholde sig til det.

 • 01.11.13 Ledelse
  Helle Adelborg: Cykelprojekt til halv mio var for dyrt

  Cykelprojekt til 550.000 kr. for 64 medarbejdere var over kanten. Der er tale om et beløb, der overskrider, det kommunen normalt vil bruge på sundhedsfremmende initiativer. Men det er penge, der i forvejen er øremærket til medarbejderkurser, sundhed og forebyggelse.

 • 22.08.13 Ledelse
  Ny bog: Konflikter og vold – en faglig udfordring

  Social- og sundhedsassistenter, pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere er blandt de faggrupper, der oftest bliver udsat for trusler og vold på jobbet. Det kan have alvorlige konsekvenser både for den medarbejder, det går ud over, og for hele arbejdspladsen. Hent viden om og værktøjer til at forebygge konflikter og vold på arbejdspladsen i ny bog fra det landsdækkende initiativ Vold som Udtryksform.

 • 04.04.12 Ledelse
  Jobrotation er med til at udvikle ansattes kompetencer

  Jobrotation er blevet en naturlig del ved kompetenceudvikling af de faste medarbejdere i Aalborg Kommunes ældreafdeling. Som jobrotationsvikarer anvendes ledige, der har mindst 13 ugers ledighed bag sig. Medarbejderne bevarer deres sædvanlige løn under uddannelsen, og der ansættes jobrotationsvikarer til at overtage arbejdsopgaverne.