Stadil-Vedersø præsenterer Fremtidens landsby

03/09/2012 11:36

Ringkøbing-Skjern Kommune

Det er gået stærkt i Stadil-Vedersø de seneste tre år. De to sogne er ikke længere, som de var dengang. I dag er de prototypen på fremtidens landsby.

Det begyndte alt sammen i 2010, hvor en gruppe ildsjæle i Stadil-Vedersø blev enige om at byde ind på Region Midtjyllands helt nye og højt profilerede projekt ”Fremtidens Landsby”.

- Dengang tror jeg ikke, at vi helt præcist vidste, hvad konsekvenserne ville blive, eller hvor meget arbejde det ville kræve. Vi var dog klar over, at hvis vi som et lille samfund skulle udvikle os, så var vi nødt til at gentænke vores omgivelser, og den måde vi har indrettet de to landsbyer, siger Erik Poulsen fra Stadil-Vedersø Sogneforening.

I dag, tre år senere, og med et samlet budget på 3,3 millioner kroner - hvoraf 1,5 millioner er kommet fra regionen, Ringkøbing-Skjern Kommune og LAG Ringkøbing-Skjern - er projektet nået til vejs ende. 

Fem hovedelementer og fælles æbler
Landsbyen har nemlig ikke ligget på den lade side. Tre års forvandling er endt ud i fem hovedspor, og turen begynder i den attraktion, der måske har skabt mest omtale, nemlig omdannelsen af Stadils gamle mejeri til et kontorfællesskab og et produktivt galleri. Her arbejder fire freelancevirksomheder inden for den kreative genre og modbeviser tesen om, at vidensjob og kreative håndværk hører hjemme i de store byer.

Og lige ved siden af kontorfællesskabet finder man to af Landsby 2.0’s andre temaer: Det klassiske, nyetablerede bytorv, og så det måske mest innovative tiltag, et bed&breakfast, men ikke et hvilket som helst bed&breakfast. For i Stadil-Vedersø er man fælles om udvikling. Derfor har lige præcis denne bed&breakfast 72 ejere, der alle er borgere fra området. Landsby 2.0 har genindført andelstanken, men i nye klæ’r.

- Vi lod os inspirere af fortiden, og hvordan de gamle sogne og landmænd gik sammen om mejerier og korn- og foderstofforretninger. Men vi nytænkte konceptet, så det passede ind i det nye årtusind, siger Erik Poulsen.

Og det nye bed&breakfast er langtfra det eneste fælleseje, der er kommet til gennem projektet. Det indeholder nemlig også en ny parkbane og en fælles frugthave.

Rundt om den indhegnede parkbane ligger frugthaven med mere end 30 forskellige æbletræer og nøddebuske. Nok frugt til enhver gadedrengs drøm og et tiltag, der gør de nok så berømte æblerov i private haver ganske overflødige. Som en fodnote skal det da også lige nævnes, at parkbanen indeholder muligheder for tennis, basket og fodbold. Intet mindre.

Et markant løft – og et løfte til fremtiden
Det lyder næsten af for meget til at kunne vises frem på kun godt to timer. Særligt fordi, der også skal være plads til indlæg. Borgmester Iver Enevoldsen og regionsrådsmedlem Michael Thomsen har varslet korte indlæg. Derfor slutter turen også ved sidste og femte spor, det nye aktivitets- og informationstorv ved Vedersø Kulturcenter.

- Vi glæder os meget til at vise vores resultater frem i både Stadil og Vedersø. Landsby 2.0 har givet Stadil-Vedersø et markant løft og synliggjort områdets potentialer i forhold til skabelsen af lokale arbejdspladser, bosætning, attraktive levevilkår og turisme, siger Erik Poulsen.

De formelle ord er dog kun toppen, og under dem ulmer fortsat den fælles entusiasme og det kollektive virkeløft, der har bragt projektet frem til i dag. Der lurer også en benhård realisme og et løfte om fremtidig, rettidig omhu.

- Landsby 2.0 er kun begyndelsen. Vi er nødt til at blive ved med at forny os, og vi er nødt til at stå sammen om udviklingen, hvis vi fortsat vil være attraktive landsbyer. Vi kan se, at hvis man bare lægger sig ned og lader sig køre over af udviklingen, så dør man ud, men hvis man selv sætter dagsordenen og tør tænke nyt i større helheder, så har man en chance, siger Erik Poulsen.

Mest Læste

Annonce