Vi stoler mest på de varme hænder

16/10/2012 15:04

Administrator

Glem velfærdskrise, nedskæringer og kritik af serviceniveauet i den offentlige sektor– danskerne nærer fortsat stor tillid til velfærdsstatens ansatte. Sygeplejersker, læger og skolelærere er blandt de faggrupper, danskerne stoler allermest på, viser den årlige troværdighedsanalyse fra Radius Kommunikation.

Politikere og spindoktorer skraber bunden som de mindst troværdige.


Når vi går til lægen, afleverer vores børn i vuggestuen eller sender vores forældre på plejehjem, sker det med en stor tillid til de ansatte, der skal tage sig af os og vores nærmeste. Danskerne stoler nemlig markant mere på de mennesker, der udgør velfærdsstatens ”varme hænder”, end på andre faggrupper. Det viser den årlige troværdighedsanalyse fra Radius Kommunikation.

I analysen, der er foretaget af Epinion blandt godt 1.000 danskere i alderen 18-65 år, har Radius Kommunikation bedt danskerne bedømme troværdigheden hos 21 faggrupper på en skala fra 1 til 5 – hvor 5 er ”meget høj”, og 1 er ”meget lav”. Resultatet viser, at offentligt ansatte som sygeplejersker, læger, skolelærere og pædagoger nyder langt større tillid end faggrupper som eksempelvis advokater, journalister eller håndværkere.

Klippefast tillid til omsorgsfagene
Allerøverst på troværdighedsbarometeret rangerer de hvide kitler – lægerne og sygeplejerskerne – mens politifolk og skolelærere indtager henholdsvis tredje- og fjerdepladsen. Hos Radius Kommunikation peger administrerende direktør Nicolaj Taudorf Andersen på, at de mest troværdige faggrupper er de menneskenære fag, som danskerne har et historisk tillidsforhold til.

”Trods de seneste års meget følelsesladede debat om besparelser og velfærdsforringelser kan vi se, at danskerne har en klippefast tillid til de faggrupper, der udgør den menneskelige kerne i velfærdsstaten. Det er mennesker, vi lægger vores liv i hænderne på, og som vi betror vores børn og ældre. Derfor er det mennesker, vi er nødt til at have tillid til,” siger han og forklarer, at netop det personlige tillidsforhold gør disse faggruppers troværdighed robust.

”Tendensen understreges af, at vores tillid til de offentlige omsorgsfag ligger højt og stabilt på barometret, mens der er langt større bevægelser i troværdigheden for en række andre faggrupper. Der skal alvorligt meget til, før tilliden til de varme hænder brister,” lyder det fra Nicolaj Taudorf Andersen.

Spindoktorer og politikere kæmper om bunden
Anderledes nedslående læsning er analysen for politikere og spindoktorer, hvis troværdighed ifølge danskerne er helt i bund med karakteren 2,3. Danskerne har dermed mere tillid til både bankrådgivere, ejendomsmæglere og bilforhandlere end til deres egne folkevalgte politikere.

”Vi har været igennem en periode med meget tumult i dansk politik, hvor sidste års valg og regeringsskifte blev fulgt op med utallige historier om løftebrud. Det har været med til at give politikernes i forvejen flossede troværdighed et yderligere dyk ,” siger Nicolaj Taudorf Andersen og fortsætter:

”Det bliver mere og mere tydeligt, at der er kommet større afstand mellem de politiske beslutningstagere og den almindelige dansker – både når det kommer til de individuelle profiler og den måde, politik bliver skildret og debatteret i medierne. Det er udtryk for nogle mere grundlæggende udfordringer, som både kalder på større ærlighed og helt enkelt at få bragt politik tilbage til det, det handler om: Hvordan vi vil indrette vores samfund.”

Det viser analysen også
Lastbilchaufførerne er årets højdespringer på troværdighed. Tilliden til lastbilschauffører er vokset med næsten 15 pct. det seneste år.
Også ejendomsmæglere er steget væsentligt i graderne og har taget et hop på godt otte pct. det seneste år.
Journalisters troværdighed er for første gang i de fire år, troværdighedsmålingen er blevet gennemført, gået frem. Danskernes tillid til journalisterne er således steget med 3,8 procent siden målingen i 2011.
Politikerne står for det største fald på troværdighedsbarometret med – 4,2 procent i forhold til sidste år.

Om troværdighedsanalysen
Radius Kommunikation har bedt danskerne vurdere troværdigheden for 21 forskellige faggrupper – fra sygeplejersker og læger til spindoktorer og kommunikationsrådgivere. Det er fjerde år i træk, Radius Kommunikation foretager analysen.

Analysen er gennemført som en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse af Epinion i september 2012. 1021 danskere i alderen 18-65 år har deltaget.

Om Nicolaj Taudorf Andersen Nicolaj Taudorf Andersen er adm. direktør og stifter af Radius Kommunikation A/S. Han har været kommunikationsrådgiver siden 1997 og etablerede Radius Kommunikation i 2003. Før det arbejdede han for Det Konservative Folkeparti på Christiansborg. I de senere år har Nicolaj desuden brugt meget af sin tid på ledelses- og strategiudvikling, både i Radius Kommunikation og i andre virksomheder.
 

Mest Læste

Annonce