Akut tilbud: Gladsaxe bedst af 14 kommuner

Akuttilbuddet til psysisk sårbare i Gladsaxe Kommune klarer sig bedst, når det kommer til at forbedre de henvendende personers mentale tilstand. Det viser Midtvejsevalueringen af de 14 kommuner, som med midler fra satspuljen har oprettet et akuttilbud på prøvebasis, foretaget af Deloitte.

Konstante angst- og panikanfald. Frygt for endnu et voldsomt epilepsianfald. Du sidder derhjemme og føler dig isoleret på tredje uge, mens studiet er som en båd, der sejler længere og længere væk. Du har ingen appetit og er i underskud af mad og væske.

Læs mere om psykiatrien her

Vi samler alle væsentlige historier om psykiatrien på denne temaside. 

Sådan kan en typisk situation se ud for et psykisk sårbart menneske, når han eller hun griber telefonen og ringer til akuttelefonen på Nybrogård i Gladsaxe Kommune.

Før i tiden måtte disse mennesker vente til næste morgen med at få hjælp. Men med indførelsen af et forsøg med akuttilbud i 14 kommuner i 2015 kan de nu få hjælp på alle tider af døgnet.

- 90 procent af gangene, når folk ringer eller på anden måde henvender sig, kan vi hjælpe dem til at få det bedre. Det er dejligt at kunne gøre den forskel for mennesker, fortæller Maria Hjørngaard, der er projektleder på akuttilbuddet.

 

Mange henvendelser og stort udbytte

Akuttilbuddene i de 14 kommuner er indført i en treårig forsøgsperiode med midler fra Socialstyrelsens satspulje. Og med nu halvandet år på bagen har Deloitte gennemført en midtvejsevaluering af tilbuddene.

Rapporten viser bl.a. at Gladsaxe med 2207 henvendelser har haft den tredjetravleste akuttelefon af de 14 kommuner efter København og Viborg. Samtidig indtager Gladsaxe førstepladsen, når det gælder borgernes udbytte af samtalerne med omsorgspersonerne i Akuttilbuddet.

Ifølge Maria kan tilbuddet være med til at tage noget af presset fra eksempelvis den psykiatriske skadestue eller praktiserende læger.

- De mange henvendelser vidner om, at der har været et behov. I stedet for at de psykisk sårbare tager på den psykiatriske skadestue i Ballerup kl. 02 om natten, kan de i stedet ringe til os. Nogle gange kræver det kun en ti minutters snak og så slipper de indlæggelse, fortæller hun.

 

Stærkt samarbejde i kommunen

Et andet af de områder, hvor akuttilbuddet på Nybrogård klarer sig godt, er kendskab, samarbejde og koordinering. Det dækker over borgernes kendskab til tilbuddet, samt medarbejdernes evne til at samarbejde med de øvrige instanser i kommunen.

Det nikker Maria genkendende til.

- Jeg synes, vi har et rigtigt godt samarbejde med ungeenheden, rusmiddelcenteret med flere. Det betyder, at vi let kan sende folk videre til de relevante steder i kommunen, siger hun.

Når budgettet skal lægges for 2018, er det op til politikerne i Byrådet at beslutte, om akuttilbuddet skal fortsætte. Indtil da fortsætter Maria sammen med sine medarbejdere Julie og Amalie arbejdet med at hjælpe de mange sårbare borgere, som henvender sig.

 

Emneord: Gladsaxe Kommune, Akutafdelinger, Akutmodtagelser, Akuthjælp, Evalueringer, Deloitte, Psykiatrien, Psykiatriske patienter
Gladsaxe Kommune på DenOffentlige.dk Gladsaxe Kommune
Aktivitet: Artikler: 20 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.04.19 Sundhed
  Skovhus Privathospital bliver landsdækkende

  Danmarks største psykiatriske privathospital Skovhus Privathospital mærker stigende efterspørgsel på behandling og udredning fra patienter i hele landet. Derfor åbner hospitalet nu en klinik på Fyn og en i Aalborg.

 • 13.11.18 Sundhed
  Børn og unge kommer langt hurtigere til i psykiatrien

  Siden 2010 har regionerne reduceret ventetiden for børn og unge i psykiatrien fra 76 til 22 dage. ”Jeg er stolt over, at vi har bragt ventetiden tre gange længere ned, end den var, da vi overtog" siger Sophie Hæstorp Andersen.

 • 30.10.18 Sundhed
  KL og Danske Regioner: Omdan de 150 særlige pladser

  De 150 særlige pladser, som er beregnet til de mest udsatte borgere, står tomme hen. Derfor opfordrer KL og Danske Regioner nu regeringen til at konvertere pladserne til sengepladser i psykiatrien.

 • 30.10.18 Sundhed
  Bedre information skal bremse ventetid i akutmodtagelser

  Patienter på akutmodtagelserne er gennemgående tilfredse med hjælpen, de får, men mere kritiske, når det gælder informationen om, hvornår det er deres tur. Regionerne vil derfor give klar besked om, hvornår man kan komme til, og forkorte ventetiden

 • 31.10.18 Sundhed
  Hotline til hospitaler skal forebygge akutte indlæggelser

  Mere end 30.000 ældre ryger akut på sygehuset med sygdomme, som kunne være forebygget med den rette behandling i tide. Danske Regioner vil med nyt udspil sikre, at borgere får den rigtige behandling i første omgang, så en akut indlæggelse kan undgås