Alle forældre får ret til et halvt års sorgorlov

Regeringen har sammen med et enigt Folketinget indgået en aftale om, at alle forældre, der mister et barn under 18 år, får ret til seks måneders sorgorlov.

Forslaget har været stillet som et borgerforslag, som et enigt Folketing nu vil stemme for.

Regeringen vil fremsætte lovforslag om ændring af reglerne i starten af oktober, når Folketinget er tilbage fra sommerferie.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

”Det at miste et barn er ganske ubærligt – uanset alder – og en umådelig sorg. Jeg er glad for, at vi nu kan sikre en ret til et halvt års sorgorlov til alle forældre, så de får ro til at bearbejde deres sorg uden at skulle bekymre sig om at skulle tilbage på arbejde. Det er der bred enighed om i både befolkningen og i Folketinget. Jeg har undervejs mødtes med forældre, som har oplevet det, og deres historier har gjort meget stort indtryk.”

Morten Dahlin (V): 

“Alle der selv har mistet - eller kender en der har mistet - et barn har forståelse for, hvor forfærdelig en situation forældrene står i. Derfor skal der være bedre mulighed for støtte og hjælp end i dag. Venstre er derfor glade for, at vi nu kan indføre mulighed for sorgorlov. Det er simpelthen det eneste rigtige at gøre. Herfra skal lyde en stor tak til Pernille der indgav borgerforslaget og de mange tusinde danskere der har støttet det.”

Beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF):

”I DF er vi glade for, at vi er blevet enige om at vedtage borgerforslaget, der giver forældre der mister et barn op til 18-års alderen en ret til 6 måneders sorgorlov. Jeg ser frem til den endelige lovgivning til efteråret, da det vil være en stor hjælp til de forældre, der mister et barn.”

Beskæftigelsesordfører Samira Nawa (RV):

“At miste sit barn er noget af det værste, der kan ramme et menneske. Den sorg, det fører med sig, skal vi som samfund selvfølgelig kunne rumme og give plads til. For nogen er den bedste vej ud af sorgen at komme hurtigt tilbage til arbejdet og hverdagen, mens det for andre kræver en længere pause at bearbejde tabet. Jeg er glad for, at vi nu kan give forældrene mulighed for at bearbejde sorgen på både den ene og den anden måde, og at det selvfølgelig ikke skal spille nogen rolle, hvor gammelt barnet er.”

Beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF):

”Mennesker, som skal bære det ubærlige, skal ikke samtidig bruge ressourcer på lægeerklæringer, sygefraværssamtaler og møder på jobcenteret. SF vil også gerne have fleksibilitet i forhold til, hvordan forældrene bruger ordningen.”

Eva Flyvholm (EL):

”Det er så godt og vigtigt, at vi endelig får sikret en ordentlig sorgorlov til forældre. En stor tak til forslagsstillerne som har fundet kræfterne til at rejse forslaget. Vi stemmer selvfølgelig for, og det glæder mig, at alle partier går sammen om at bakke op.”  

Hanne Bjørn-Klausen (K):

”Det var næsten poetisk smukt, at jeg på Valdemarsdag kunne træde ud af beskæftigelsesministeriet til en smuk sommerdag efter drøftelser om sorgorloven med de andre partier. For jeg mistede min søn Valdemar en kold januar-dag, hvor sneen faldt. Sorg og glæde følges ad i livet. Det giver vi nu forældre, der har mistet et barn, fred til at rumme i deres liv. For mig er det både en personlig og politisk vigtig sag, at vi nu giver forældre, der mister et barn, retten til at sørge i fred og i den periode, der er nødvendig. For sorgen rammer os forskelligt. Da jeg mistede min søn Valdemar, havde jeg brug for at være hjemme og bearbejde sorgen. Min mand havde brug for at komme på arbejde. Det er så vigtigt, at vi nu giver forældre retten til at sørge i fred om det så er 14 dage eller et halvt år.”

Beskæftigelsesordfører Lars Boje Mathiesen (NB)

“ Det her er en sag, som folkestyret kan være stolte af. Ikke nok med at et borgerforslag oplever at blive stemt igennem, så har alle partier og regeringen her arbejdet dynamisk, samarbejdende og til gavn for borgerne. I Nye Borgerlige ser vi frem til at forældre nu snart kan få ro til at sørge i fred, uden at opleve et system, som modarbejder dem i en svær tid”.

Beskæftigelsesordfører Torsten Gejl (ALT):

"Nu giver vi forældre, der har mistet et barn mere tid til at bearbejde deres ufattelige sorg og komme ud af deres ulykkelige situation."

Beskæftigelsesordfører Leif Lahn (S):

"I dag er en af de dage, hvor jeg helt ind i knoglerne er glad og stolt over at være en del af Folketinget. I dag hjælper vi mennesker, som har mistet det dyrebareste de har. Tak til alle Folketingets partier. Og tak til de forældre, som er stået frem og har fortalt om sorgen ved at miste et barn og deres behov for ikke at skulle tænke på økonomien i den svære stund. Nu kan de få sorgorlov og lægge økonomien på hylden."

Beskæftigelsesministeriet på DenOffentlige.dk Beskæftigelsesministeriet
Aktivitet: Artikler: 125 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 01.09.20 Lovgivning
  Bred politisk enighed om udvidet sorgorlov

  Den brede politiske aftale om at udvide retten til sorgorlov til seks måneder (26 uger) for forældre, der mister børn under 18 år, er nu sendt i høring. Lovforslaget skal behandles i oktober og træde i kraft ved årsskiftet.

 • 18.08.20 Lovgivning
  Tre ugers feriepenge er på vej til danskerne

  Et bredt flertal i Folketinget har mandag vedtaget lovforslaget, der sikrer, at danskerne til oktober kan få udbetalt op til tre uger af deres indefrosne feriepenge.

 • 13.08.20 Lovgivning
  Nu skal racismeparagraffen afskaffes

  Med et nyt borgerforslag vil en gruppe danske borgere forsøge at få Folketinget til at afskaffe straffelovens paragraf 266 b, der ulovliggør ytringer som truer, forhåner eller nedværdiger en gruppe personer på baggrund af race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering. Paragraffen er populært kendt som racismeparagraffen.

 • 11.08.20 Lovgivning
  Sådan ender feriepengesagaen: Tre uger der beskattes som almindelig indkomst

  Til oktober kan danske lønmodtagere få udbetalt tre uger af deres indefrosne feriepenge, og de beskattes som almindelig indkomst. Det fremgår af lovforslaget, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har fremsat i Folketinget tirsdag.

 • 01.07.20 Lovgivning
  Fra i dag er dyre kviklån forbudt

  Fra onsdag den 1. juli 2020 er det forbudt at udbyde de dyre forbrugslån, der har ført til gældsproblemer for mange danskere.