Alle tiltalte kendt skyldige i Atea-sag

Retten i Glostrup kendte onsdag alle otte tiltalte i Atea-sagen skyldige. Den hovedtiltalte, tidligere it-driftsdirektør i Region Sjælland Rene Clausen, er idømt halvandet års fængsel. Tidligere it-direktør i Region Sjælland og efterfølgende it-direktør i Rigspolitiet Michael Steen Hansen er idømt ti måneders fængsel.

Fire tidligere medlemmer af Ateas ledelse, deriblandt tidligere administrerende direktør Peter Hillingsøe Trans og tidligere koncernchef Claus Hougesen, har alle fået mellem et år og otte måneders fængsel. Dommene er delvist betingede.

Den hårdest straffede hos Atea er tidligere salgschef Per Juul Andersen, der har fået et års fængsel.

Derudover er selskabet Atea blevet idømt en bøde på ti millioner kroner for bestikkelsen.

Bestikkelsesskandalen

Bestikkelsesskandalen begyndte i Region Sjælland og spredte sig siden til en række andre offentlige myndigheder. Sagen er kaldt Danmarkshistoriens største, og har tråde til flere andre myndigheder. IT-giganten ATEA spiller en central rolle.

Læs alt om skandalen her. 

Dømte anker på stribe

Halvdelen af de otte dømte i Atea-sagen udbad sig betænkningstid, mens de øvrige fire ankede dommene på stedet.

Dommen er anket, fordi min klient har nægtet sig skyldig, og vi har påstået frifindelse hele vejen igennem.

- Vi mener, at dommen rejser nogle principielle spørgsmål, som landsretten skal have lejlighed til at kigge på. Der er tale om spørgsmål, som der ikke tidligere er taget stilling til i dansk retspleje, siger Rene Clausens advokat, Andro Vrlic, efter dommen.

Han taler her hovedsageligt om forsvarets påstand om, at man ikke kan blive bestukket for sine egne penge. En stor del af de penge, som Atea bestak flere offentligt ansatte med, kom nemlig fra Region Sjælland selv.

Uden regionens vidende var pengene sat ind på en særlig konto i Atea, som rejser og dyre middage blev betalt fra.

- Om man kan blive bestukket for egne midler, mener vi, landsretten må tage stilling til, siger Andro Vrlic.

Historisk sag om bestikkelse

For alle de dømte har retten især lagt vægt på forholdenes karakter, grovhed og omfang. 

Det trækker dog i formildende retning, at forholdene ligger så langt tilbage i tiden, slog retsformand Nanna Blach fast.

Bøden til Atea er fastsat skønsmæssigt ud fra selskabets økonomi, og retten har lagt vægt på, at der var tale om samfundsskadelig aktivitet.

"Aktiv bestikkelse kan desuden potentielt være til fare for den fri konkurrence", lyder det i rettens begrundelse.

Den store bestikkelsessag er beskrevet som en af danmarkshistoriens største. Den begyndte i 2014, da Ateas nytiltrådte direktør blev gjort opmærksom på den særlige konto 2840 i selskabet. 

På den blev overført 1,5 procent af pengene fra salg og kontrakter til Region Sjælland.

Kontoen blev dog uden regionens vidende samtidig brugt til at betale for en lang række overdådige rejser og middage med flere af Ateas tidligere topfolk. Blandt dem var Region Sjællands tidligere it-direktør og it-chef.

Der var tale om middage på nogle af Danmarks dyreste restauranter og luksuriøse rejser til steder som Las Vegas og Dubai. Det er gennem flere år løbet op i flere hundredtusinder af kroner.

Anklagemyndigheden mente, at der var tale om bestikkelse af de offentligt ansatte. Det skulle angiveligt være foregået for at "fastholde og udbygge" regionens samarbejde med Atea. 

Ifølge anklagemyndigheden var der også tale om underslæb, da pengene til ture og middage var regionens.

Det har dommeren erklæret sig enig i.

Hvad er DenOffentlige for et medie?

Læs om, hvad der sker på DenOffentlige, og få ideer til, hvordan du kan være med.

Vi samler artikler om og fra DenOffentlige lige her.

Anklager: Bøden er høj, men nødvendig

Det er hårde straffe, men det skal det også være, mener anklager Jørn Thostrup, der dog havde krævet to og et halvt års fængsel til hovedmanden.

- Det er en meget usædvanlig sag, for vi har heldigvis ikke set bestikkelse i det omfang i Danmark, siger han efter dommen.

Han mener, at det er vigtigt, at der bliver slået hårdt ned i den slags sager.

- Retten sender et stærkt signal om, at man i de heldigvis sjældne sager om bestikkelse herhjemme får hårde domme, som det er sket her. 

- Som retsformanden også sagde, så er der tale om samfundsskadelig virksomhed, og hårde straffe virker også forebyggende, slår Jørn Thostrup fast.

Om selskabets bøde på ti millioner kroner siger han:

- Der er ikke praksis for så høje bøder til virksomheder. Det er en meget høj bøde, men jeg mener, at man har fundet en god balance i forhold til sagens grovhed.

 

Emneord: 280618, Bestikkelse, Atea-sagen, Korruption, Retten i Glostrup
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 10.02.12 Politik
  Historisk lav tillid til magthavere

  Embedsmænd og regeringsledere oplever det største fald i deres troværdigheden nogensinde, viser Edelman Trust Barometer 2012.