"Vi er nødt til at indrette samfundet på en mere hensigtsmæssig måde, og arbejdet bliver nødt til at blive delt ud på flere hænder – både fordi for mange er stressede, mens andre går uden arbejde," siger Josephine Fock, arbejdsmarkedsordfører for Alternativet.

Alternativet vil have arbejdsuge på 30 timer

Alternativet vil have danskernes arbejdstid sat ned til 30 timer om ugen. Folk skal gå tilsvarende ned i løn.

Danskerne skal fremover have en weekend på tre dage - eller blot kortere arbejdsdage i løbet af ugen - så man med tiden kommer ned på at arbejde 30 timer ugentligt.

Sådan lyder et forslag fra Alternativet, der ønsker at indfase forslaget over de kommende ti år - hvis ellers arbejdsmarkedets parter er med på idéen.

Læs også: Danskerne: Lad børnefamilier arbejde mindre

Forslaget skal ifølge Alternativet modvirke stress blandt de arbejdende og samtidig skabe mulighed for at få flere af dem, der i dag er ledige, ind på arbejdsmarkedet.

- Vi er nødt til at indrette samfundet på en mere hensigtsmæssig måde, og arbejdet bliver nødt til at blive delt ud på flere hænder – både fordi for mange er stressede, mens andre går uden arbejde, siger Josephine Fock, arbejdsmarkedsordfører for Alternativet.


Ifølge Alternativet føler halvdelen af de arbejdende danskere sig stressede. Og muligheden for at gå på deltid rækker ikke, mener partiet, fordi det har en "kønsmæssig slagside", hvor det oftest er kvinderne, der ender med at gå hjemme, lyder argumentet. 

- Ét er, at vi ganske enkelt løber for hurtigt – hamsterhjulet er ved at spinne ud af kontrol, siger Josephine Fock.

Spørgsmål: Skal man så også gå tilsvarende ned i løn?

- Ja, det skal man. Det vil ikke være arbejdsgiverfinansieret, og vi har også tanker om at differentiere i forhold til de laveste indkomster.

Spørgsmål: Det er jo mange penge. Hvordan skal man så komme i biografen og i byen og den slags?

- Det er jo fordi, vi siger, at vi også gerne vil begrænse forbrugsvæksten. Så det hænger sammen med, at vi fremadrettet ikke har behov for den samme indtægt, siger Josephine Fock.

Alternativet har for kort tid siden opnået at blive opstillingsberettiget til det kommende folketingsvalg.

I de første meningsmålinger står partiet ikke til at komme ind i Folketinget, men omvendt er der i flere af målingerne omkring et halvt procentpoint op til spærregrænsen på to procent.

Emneord: Arbejdsdage, Stresspolitik, Alternativet, FV2015
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 25.03.15 D. N. Jacobsen
  Alternativet - om 30 timers arbejdsuge

  Det er et supergodt forslag, som jeg helhjertet støtter. Vi kan i samme hug få bugt med den marginaliserede arbejdskraft og med vores ulidelige krav om vækst. Vores fremtid som samfund skal støttes på, at vi opfinder og lever i nye moderne, som belaster både individer og ressourcer mindre. Godt gået - Alternativet.

 • 24.03.15 Tommy Wølk, Code of Care
  30 eller 60 timer - fleksibilitet er krævet.

  Et spændende forslag fra Alternativet - svært at indføre over natten. Så en 10 årig horisont er nok rigtig. Hvem har sagt at 37 timer er det rigtige antal arbejdstimer om ugen? Undersøgelser viser at effektiviteten stiger ved kortere arbejdstid. Så måske er der noget om det, set fra os virksomhedslederes side? Dertil kommer så de mange mennesker, der i dag står uden mulighed for at bidrage til fællesskabet i form af deltagelse på arbejdsmarkedet. Det er et enormt tab af kompetencer og ressourcer - et menneskeligt spild at 543.000 udfordrede mennesker er parkeret på reservebænken. Vi får brug for kræfterne i vores virksomheder. Det paradigmeskifte, som prof. Steen Hildebrandt ser og høre komme - at flere virksomheder tager et socialt ansvar og ansætter mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet - det er i flow. "Det bliver et vilkår for at drive virksomhed i fremtiden" som han siger. Desuden kan vi ikke være andet bekendt - vi skal i virksomhederne skabe både finansielt og menneskelig balance.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også