Analyse fra Socialministeriet sammenligner trivsel for anbragte i plejefamilier og på døgninstitutioner

Velfærd

28/08/2017 11:09

Nick Allentoft

Seks ud af ti børn på døgninstitutioner svarer, at de trives, mens over ni ud af ti anbragte børn trives i deres plejefamilie. Analyse peger på at stabilitet øger trivslen og trygheden.
De danske børn og unge, der er anbragt i plejefamilier rundtom i landet, har det generelt godt.   Sådan lyder konklusionen i en kort analyse fra Børne- og Socialministeriet på baggrund af SFI-projektet anbragte børn og unges trivsel. Over ni ud af ti børn og unge svarer, at de "har det godt" i deres plejefamilie. 

Læs mere fra debatten om bosteder

Vi samler de væsentlige historier om bosteder på denne temaside. 

Analysen fokuserer på, at trivslen er knap så høj, når man spørger de børn og unge, der er anbragt på døgninstitutioner. Her svarer 60 procent, at de har det godt på deres anbringelsessted.   Børne- og socialminister Mai Mercado (K) mener, at det er naturligt, at der er forskel på børn og unge i plejefamilier og i døgninstitutioner.   - Det kan skyldes, at hvis man er på en døgninstitution, så har man typisk også nogle tungere problemstillinger med i bagagen. Man er også typisk i kontakt med behandlingssystemet, lyder det fra Mai Mercado.   Kigger man nærmere på rapporten, fremgår det, at der er regionale forskelle på trivslen i de danske døgninstitutioner. 68 procent har det eksempelvis godt på Fyn, mens tallet er 55 procent i Jylland.   Børne- og socialministeren har også bemærket den geografiske forskel.   - Jeg er på nuværende tidspunkt ikke klar over, om vi kan hive noget mere data ud af undersøgelsen for at få en forklaring på, hvorfor det hænger sådan sammen, siger Mai Mercado og tilføjer:   - Det kunne være interessant at dykke ned i, hvad der gør sig gældende.
Hun mener dog helt generelt, at der er forståeligt, at børn og unge i døgninstitutioner typisk har det hårdere, end børn der er anbragt hos plejefamilier.   - Jeg kan godt have en forståelse for, at det kan være sværere at have et ophold på en døgninstitution. Også set i lyset af, at der er skiftende personale og så videre - som der jo ikke er hos en plejefamilie.   I 2015 var cirka 13.500 børn og unge i alderen 0-17 år anbragt uden for hjemmet.    Tallene er trukket på baggrund af et forskningsprojekt, der fra 2013-2017 undersøger trivslen hos anbragte børn og unge.    OVERBLIK: Ni ud af ti børn har det godt i plejefamilien Der er stor forskel på, hvordan anbragte børn trives, alt afhængigt af om de er i en plejefamilie eller på en døgninstitution. Ifølge børne- og socialminister Mai Mercado (K) kan årsagen være, at børn i døgninstitutioner typisk "har tungere problemstillinger i bagagen".   Også geografisk er der forskel på, hvordan de anbragte børn og unge trives på landets døgninstitutioner. Her er et samlet overblik:   Andel, der har det godt i en plejefamilie:   Hele landet: 93,3 procent. Jylland: 93,6 procent. Fyn: 91,6 procent. København og omegn: 94,5 procent. Sjælland: 91,1 procent.   Andel, der har det godt på døgninstitution eller opholdssted:   Hele landet: 60,3 procent Jylland: 55,3 procent. Fyn: 68,2 procent. København og omegn: 67,9 procent. Sjælland: 64,0 procent.   Andel, der føler sig hjemme, hvor de bor:   I en plejefamilie: 94,9 procent. På en døgninstitution eller opholdssted: 68,8 procent.   Andel, der oplever, at de voksne holder af dem:   I en plejefamilie: 95,6 procent. På en døgninstitution eller opholdssted: 77,0 procent.   Desuden viser undersøgelsen, at trivslen stiger, jo længere tid de anbragte børn og unge tilbringer hos plejefamilien eller på døgninstitutionen.   Kilde: Børne- og Socialministeriet.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce