Anbragte børn føler sig hjemme

Anbragte børn og unge kæmper med andre og flere udfordringer end ikke-anbragte børn, men en omfattende undersøgelse fra SFI tegner et nyt og mere positivt billede af deres trivsel det sted, hvor de er anbragt.

Selv om de er anbragt uden for hjemmet, virker det til, at anbragte børn og unge har taget fornemmelsen af at føle sig hjemme med til anbringelsesstedet. To tredjedele af de anbragte børn og unge fortæller i en ny SFI-undersøgelse, at de føler sig meget hjemme, hvor de er anbragt, mens 7 procent ikke føler sig hjemme. Svarene fra de anbragte børn og unge har generelt været en positiv overraskelse for projektleder og seniorforsker Mai Heide Ottosen.

”Flertallet af børnene bliver støttet af de voksne på anbringelsesstedet, og en stor andel af børnene trives gennemgående og har det godt, hvor de bor,” siger hun.

Forskel på trivsel i familiepleje og institutioner
Mens 78 procent af de familieplejeanbragte børn svarer, at de alt i alt har det meget godt, hvor de bor, så gælder det kun cirka 30 procent af de børn, der bor på en døgninstitution eller et socialpædagogisk opholdssted. Men det er ikke ensbetydende med, at plejefamilier er bedre end institutionerne, understreger Mai Heide Ottosen.
”Det skyldes jo også, at de børn og unge, der bliver anbragt på institutioner, ofte har en anden type udfordringer og er mere belastede,” siger seniorforskeren. Denne forskel afspejler sig også, når man ser på for eksempel helbred og skolegang.

Det kniber med den kulturelle overførsel
Selv om de anbragte børn og unge generelt tegner et positivt billede af deres trivsel, så er der udfordringer. For eksempel kniber det med den kulturelle kapital, der er med til at give forståelse for samfundet. Mange anbragte har ikke samme mulighed som ikke-anbragte for at læse bøger, følge med i nyhedsstrømmen eller for at tale med voksne om, hvad der foregår i samfundet.

Undersøgelsen er bestilt af Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold.

Emneord: Familiepleje, Familier, Instittutionsliv, Plejefamilier
SFI på DenOffentlige.dk SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. SFI er et uafhængigt nationalt forskningscenter under Socialministeriet....
Aktivitet: Artikler: 36 | Events: 5 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 12.03.20 Velfærd
  Robotter og digitalisering skal sikre flere penge til velfærd i Køge Kommune

  Køge Kommunes økonomiudvalg besluttede tirsdag at sætte gang i en række analyser, der skal sikre flere penge til velfærd. Analyserne tilvejebringer efter planen i alt 7,9 millioner gennem blandt andet brug af robotteknologi, øget digitalisering og besparelser på en række udbud.

 • 20.02.20 Velfærd
  Regeringen har lavet en Robin Hood-model med bind for øjnene

  Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost er stærkt forundret over, at den i forvejen økonomisk pressede kommune skal punge ud med yderligere 16 millioner kroner ifølge oplægget til den nye udligningsreform. Derfor har han nu kontaktet statsministeren og indenrigsministeren.

 • 03.02.20 Velfærd
  Ledige skal have en værdig behandling

  Landets kommuner skal ikke bare have en målsætning om at få flere i job – de skal også sikre, at jobcentrene giver borgerne en værdig behandling undervejs.

 • 26.03.14 Velfærd
  Socialministeren vil gennemgå plejefamilieområdet

  Over halvdelen af de børn og unge, der er anbragt udenfor hjemmet, bliver anbragt i plejefamilier. Socialminister Manu Sareen vil se på plejefamilieområdet for at sikre de bedst mulige vilkår for børn i plejefamilier. Gennemgangen skal afdække og fremhæve de gode eksempler til gavn for børnene.

 • 22.08.13 Velfærd
  Magtanvendelsesudvalget på børne- og ungeområdet skydes i gang

  Magtanvendelsesudvalget på børne- og ungeområdet har netop holdt sit første møde. Udvalget skal afklare reglerne for anvendelse af magt mod anbragte børn og unge både på døgninstitutioner, opholdssteder og i plejefamilier. Udvalget skal give social- børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen anbefalinger til ny lovgivning og konkrete forslag til løsninger på de udfordringer, der er i hverdagen.