Sådan finder du den bedste a-kasse til prisen

Annonce

17/5/22 7:13

Valdemar Lind

Arbejdsløshed kan ramme alle og enhver. Selvom du har haft et godt, fast job i mange år, og ikke forestiller dig du skal derfra, er fremtiden uforudsigelig, specielt hvis man arbejder i det offentlige.

Dette indhold er sponsoreret 

Der sker hele tiden nedskæringer og omrokeringer, så du ved ikke om din stilling stadig findes næste år. Eller måske får du en chef, du ikke bryder dig om, så du føler du bliver nødt til at skifte stilling.

Det er derfor du bør være medlem af en a-kasse, som er dit økonomiske sikkerhedsnet i den usikre periode det er at være ledig. Du kan se nogle af de bedste her, og læse mere om, hvad de forskellige a-kasser tilbyder. Men hvilken a-kasse, der er den bedste a-kasse for dig, kræver lidt dybere forståelse for, hvad en a-kasse er.

Hvorfor være medlem i en a-kasse?

Hvis du bliver ledig, mister du din indkomst. Men hvis du har været medlem af en a-kasse i mindst ét år, får du retten til dagpenge, når du registrerer dig som ledig. På den måde er du sikret en fast månedlig indkomst. Hvilken dagpengesats du kan få, er reguleret af staten, og afhænger af forskellige faktorer, for eksempel om du er forsørger, din alder og hvor længe du har været ledig.

Stort set alle kan blive medlem af en a-kasse, men det er ikke alle a-kasser, du kan bliver optaget i. Der findes nemlig både tværfaglige a-kasse, hvor alle uanset faggruppe kan blive medlem, og branchespecifikke a-kasser, for eksempel målrettet akademikere eller sundhedsfaglige. 

Hvad betaler du for?

Når du betaler et månedligt kontingent til en a-kasse, får du retten til at få dagpenge. Men uanset hvilken a-kasse du melder dig ind i, vil du få samme dagpengesats. Det er nemlig ikke a-kassen, der udbetaler dagpenge, men staten

Det, dit kontingent går til, er primært administrationsomkostninger og services, a-kassen tilbyder. De services, a-kassen udbyder er for eksempel rådgivning og samtaler omkring, hvordan du kommer i arbejde igen. Det kan også være kurser, hvor du lærer, hvordan du forbedrer dit CV eller griber en jobsamtale an. 

Hvordan finder du den bedste a-kasse?

Uanset hvilken a-kasse, du vælger, får du udbetalt den samme sats. Men der er stor forskel på, hvilke services, tilbud og rabatter, a-kassen tilbyder, som også afhænger af, om den er tvæfaglig eller fagspecifik. Først og fremmest skal du afklare med dig selv, hvad den bedste a-kasse er for dig.

Hvis du bare vil have retten til dagpenge, kan en billig, tværfaglig a-kasse være det rette valg. Men hvis du for eksempel er sygeplejerske, og ønsker sparring omkring, hvordan du videreuddanner dig, kan du kigge efter en fagspecifik a-kasse.