Foto: Blå Kors / Adobe Stock
Foto: Blå Kors / Adobe Stock

Ny undersøgelse viser: Derfor har hver sjette dansker droppet firmafester

Arbejdsliv

10/06/2024 08:45

J. Bøgen

Det er måske værd at tænke over inden sæsonen for sommerfester.

Inden sommerferien står for døren, er der i mange virksomheder tradition for en årlig sommerfest med festlige aktiviteter, god mad, vin og fadøl på hanen.

Men alkohol kan ofte spille en for stor rolle til den slags arrangementer, og det er et problem, viser en helt ny undersøgelse foretaget af Voxmeter på vegne af Blå Kors Danmark.

Ifølge undersøgelsen mener 40 procent af danskerne, at alkohol fylder for meget til fester og andre sociale arrangementer på deres arbejdsplads.

Knap 25 procent af de adspurgte har valgt at gå tidligt hjem fra sociale arrangementer, mens 16 procent helt har undladt at deltage.

"Det er trist"

Morten Skov Mogensen, som generalsekretær i Blå Kors Danmark, er overrasket over, at alkoholkulturen på arbejdspladserne betyder, at så mange danskere helt vælger at droppe fester og andre sociale arrangementer:

"Det er trist, at så mange ser sig nødsaget til ikke at være en del af det sociale fællesskab på arbejdspladsen, fordi alkohol fylder for meget. Det kollegiale er en stor del af vores arbejdsliv, og jeg håber, at flere virksomheder vil tage undersøgelsen til efterretning, så ingen føler sig uden for til sociale sammenkomster.

Hos Lederne, som er Danmarks største faglige organisation for ledere, ser man en tendens til, at alkohol fylder mindre ved sociale arrangementer på arbejdspladsen.

I december svarede hver fjerde leder i en spørgeundersøgelse, at deres arbejdsplads havde droppet den hårde spiritus til julefrokosten.

"Der skal være plads til alle, når man holder fest på arbejdet. Alle skal føle sig trygge og godt tilpas, uanset om man drikker alkohol eller ej. Hvis man laver en fest, som reelt kun er for en del af medarbejderne, misser man en væsentlig del af pointen ved at samles. Så det handler om at finde en god balance, hvor alle føler sig velkommen", siger Lars Andersen, som er arbejdsmiljøpolitisk chefkonsulent i Lederne.

Om meningsmålingen/undersøgelsen

  • Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Voxmeter på vegne af Blå Kors Danmark.

  • Dataindsamling i maj 2024 blandt personer over 18 år. 

  • 1.071 respondenter har besvaret spørgeskemaet. 

Mest Læste

Annonce