Arbejdstilsynet udsteder strakspåbud: Vold og trusler fylder dagen for ansatte på bosted

- Vi har ikke hørt om det, før Arbejdstilsynet kom på besøg. Et botilbud med psykisk syge misbrugere altid vil have episoder, som man helst vil undgå,, men det vil aldrig fuldstændig høre op. Det kan ikke lade sig gøre sådan et sted, siger udvalgsformand til DR Syd.

Der er givet tre strakspåbud til Bostedet Sjællandsgade i Esbjerg, hvor trusler om vold er hverdag for de ansatte. Det skriver DR Syd. 

Arbejdstilsynet kan give et strakspåbud, hvis der er tale om et alvorligt problem med arbejdsmiljøet, der skal udbedres med det samme.

Bostedet Sjællandsgade er et kommunalt tilbud for 12 psykisk syge misbrugere.

Læs mere fra debatten om bosteder

Vi samler de væsentlige historier om bosteder på denne temaside. 

Opholdsstedet er en midlertidig løsning for Esbjerg kommune, men trods tidsbegrænsningen skal de fysiske rammer ændres øjeblikkeligt.

I Arbejdstilsynets rapport står der, at medarbejderne dagligt oplever trusler om vold og mindst én gang om måneden bliver udsat for vold.

Ifølge tillidsmand Tom Hansen bliver de ansatte blandt andet sparket, slået, skubbet og spyttet på af beboerne, der til tider er psykotiske.

-Vi oplever også, at der kommer udefrakommende, der truer sikkerheden for både ansatte og beboere. Og der er direkte trusler mod os og vores familiers sikkerhed, fortæller han til DR Syd. 

Han beskriver beboerne som personer med dobbelte diagnoser, misbrug og en dagligdag, der er præget af usikkerhed og frustration.

Efter de tre strakspåbud skal medarbejdernes sikkerhed på bostedet sikres med det samme. Det bliver løst omgående, lyder det fra Henrik Vallø fra Borgerlisten, der er socialudvalgets formand.

-Vi er kede af, at vi har fået det, og vi reagerer straks på det, siger han til DR Syd. 

Læs Startsskuddets blogs fra hverdagen på bosteder

Startskuddet er et helhedsorienteret socialpædagogisk og socialpsykiatrisk behandlingstilbud for børn og unge fra 12 år og opefter samt uledsagede flygtningebørn og unge over 18. 

Læs flere indlæg fra Startskuddets blog om hverdagen i virkeligheden for udsatte borgere lige her. 

Kommunen skal bruge 1,8 millioner kroner på at få rettet op på forholdene på bostedet. Det beløb skal blandt andet bruges på at sikre flere medarbejdere på nattevagter, så medarbejderne ikke skal arbejde alene. Derudover sikres bostedet, så borgere udefra ikke kan trænge ind på bostedet.

Udvalgsformanden mener ikke, at kommunen kunne have gjort noget tidligere.

- Vi har ikke hørt om det, før Arbejdstilsynet kom på besøg. Vi ved godt, at et botilbud med psykisk syge misbrugere altid vil have episoder, som man helst vil undgå.

- Det får vi udbedret nu, men det vil aldrig fuldstændig høre op. Det kan ikke lade sig gøre sådan et sted, siger han til DR Syd.

Hele historien på DR.dk

Emneord: Vold og trusler på arbejdet, Vold og trusler på bosteder, Bosteder, Esbjerg Kommune, Bostedet Sjællandsgade, Henrik Vallø, 150617
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.07.18 Social
  Seks anbefalinger til socialministeren

  LOS-Landsorganisation for sociale tilbud er Danmarks største brancheorganisation for ikke-offentlige sociale tilbud hilser Mai Mercados serviceeftersyn og styrkelse af tilsynene velkommen.

 • 27.06.18 Social
  Risikobaseret tilsyn er til for at sikre borgeren

  Og samspillet mellem social- og sundhedsfaglighed har været en vanskelig tranformation. I 2017 gennemførte Styrelsen for Patientsikkerhed de første risikobaserede tilsyn på landets offentlige og private bo- og opholdssteder.

 • 01.03.17 Politik
  Seksbyerne til Folketinget: Giv kommunerne frie hænder

  Beskæftigelsesområdet har brug for en gennemgribende forenkling, hvis kommunerne skal levere en hurtig og effektiv indsats. Så enkelt er budskabet, når Aarhus og resten af 6-byerne onsdag d. 1. marts har foretræde for Folketingets beskæftigelsesudvalg.

 • 19.12.16 Politik
  Respektpakken vedtaget: Skrærpet straf for chikane mod offentligt ansatte

  Overfald og chikane af politibetjente, socialrådgivere og fængselsbetjente bliver fra det nye år straffet langt hårdere. Folketinget har i dag vedtaget en lang række tiltag fra den borgerlige Respektpakke, som alle skal styrke respekten for det fælles. Justitsministerens nye lov træder i kraft i slutningen af december.

 • 27.06.17 Politik
  Her er de 44 frikommuner - i otte netværk

  Regeringen har udpeget otte frikommunenetværk, der består af i alt 44 forskellige kommuner. De får i de næste fire år frihed til at afprøve nye ideer og løsninger i praksis.