ATEA-sagen: Politiet angribes af tiltalt i sag om bestikkelse

Der er "en særlig relation" mellem it-selskabet Atea og politiet, hævder tiltalt i Retten i Glostrup.

Efter at have været sigtet og tiltalt for bestikkelse siden en sommerdag i 2015 giver en forretningsmand mandag eftermiddag i et retslokale i Glostrup luft for sine frustrationer.

Den 49-årige tidligere direktør i Atea får det sidste ord, inden dommere og domsmænd begynder at votere. Her beskylder han Bagmandspolitiet for at have været enøjet og manipulerende.

- For tre år siden sad jeg i en patruljevogn på vej til landsretten. Betjenten sagde: Husk på, at vi er din fjende, siger han.

Han er blandt de syv mænd, der er tiltalt i sagen. Atea bestak ansatte i Region Sjælland for at holde fast i en stor kunde, påstås det. Samtlige nægter sig skyldige.

- Under sagen her i retten blev jeg mere og mere bekymret. Men da jeg hørte anklagernes procedure, blev jeg faktisk bange, siger den tiltalte.

Bestikkelsesskandalen

Bestikkelsesskandalen begyndte i Region Sjælland og spredte sig siden til en række andre offentlige myndigheder. Sagen er kaldt Danmarkshistoriens største, og har tråde til flere andre myndigheder. IT-giganten ATEA spiller en central rolle.

Læs alt om skandalen her. 

Både han og den tidligere koncernchef i Atea retter en anklagende finger mod Ateas nuværende chef, Morten Felding. Han var i en periode sigtet, men han er renset, fordi Bagmandspolitiet opgav at placere ham på anklagebænken i selskab med de øvrige.

- Der er en særlig relation mellem Atea og Søik (Bagmandspolitiet, red.), det er tydeligt for alle, mener den tiltalte.

Imidlertid er også selskabet Atea sat under tiltale. Kravet er en bøde på 60 millioner kroner.

Sammen med en afgået koncernchef og en salgsdirektør i Atea dannede eksdirektøren et selskab, som skulle gå i direkte konkurrence med Atea om at sælge computere til Region Sjælland og andre offentlige myndigheder. Atea tabte et udbud i 2015. Derefter blev politiet involveret.

- Jeg havde aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at Atea ville gå så langt, fordi de tabte et udbud, siger den tidligere koncernchef i sin tale til retten.

- Jeg har aldrig haft nogen intention om at bestikke nogen eller at begå underslæb, siger han.

Det var ham, der i 2007 tog initiativ til en særlig bonusaftale med Region Sjælland. Det var penge fra denne konto, som blev brugt til dyre middage og en luksusrejse til Dubai.

- Den blev lavet på fuldstændigt normale forretningsmæssige vilkår, siger den tiltalte om aftalen.

Ingen af de øvrige tiltalte ønsker at sige noget, da de får muligheden på det 38. retsmøde i sagen. De tiltalte, forsvarerne og anklagerne mødes igen i retten 19. juni. Den dag afsiges dommen.

/ritzau/

Emneord: Atea, Bestikkelse, Region Sjælland, Offentligt privat samarbejde, OPS, Bagmandspolitiet
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6646

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også