ATEA-sagen: Politiet angribes af tiltalt i sag om bestikkelse

Der er "en særlig relation" mellem it-selskabet Atea og politiet, hævder tiltalt i Retten i Glostrup.

Efter at have været sigtet og tiltalt for bestikkelse siden en sommerdag i 2015 giver en forretningsmand mandag eftermiddag i et retslokale i Glostrup luft for sine frustrationer.

Den 49-årige tidligere direktør i Atea får det sidste ord, inden dommere og domsmænd begynder at votere. Her beskylder han Bagmandspolitiet for at have været enøjet og manipulerende.

- For tre år siden sad jeg i en patruljevogn på vej til landsretten. Betjenten sagde: Husk på, at vi er din fjende, siger han.

Han er blandt de syv mænd, der er tiltalt i sagen. Atea bestak ansatte i Region Sjælland for at holde fast i en stor kunde, påstås det. Samtlige nægter sig skyldige.

- Under sagen her i retten blev jeg mere og mere bekymret. Men da jeg hørte anklagernes procedure, blev jeg faktisk bange, siger den tiltalte.

Bestikkelsesskandalen

Bestikkelsesskandalen begyndte i Region Sjælland og spredte sig siden til en række andre offentlige myndigheder. Sagen er kaldt Danmarkshistoriens største, og har tråde til flere andre myndigheder. IT-giganten ATEA spiller en central rolle.

Læs alt om skandalen her. 

Både han og den tidligere koncernchef i Atea retter en anklagende finger mod Ateas nuværende chef, Morten Felding. Han var i en periode sigtet, men han er renset, fordi Bagmandspolitiet opgav at placere ham på anklagebænken i selskab med de øvrige.

- Der er en særlig relation mellem Atea og Søik (Bagmandspolitiet, red.), det er tydeligt for alle, mener den tiltalte.

Imidlertid er også selskabet Atea sat under tiltale. Kravet er en bøde på 60 millioner kroner.

Sammen med en afgået koncernchef og en salgsdirektør i Atea dannede eksdirektøren et selskab, som skulle gå i direkte konkurrence med Atea om at sælge computere til Region Sjælland og andre offentlige myndigheder. Atea tabte et udbud i 2015. Derefter blev politiet involveret.

- Jeg havde aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at Atea ville gå så langt, fordi de tabte et udbud, siger den tidligere koncernchef i sin tale til retten.

- Jeg har aldrig haft nogen intention om at bestikke nogen eller at begå underslæb, siger han.

Det var ham, der i 2007 tog initiativ til en særlig bonusaftale med Region Sjælland. Det var penge fra denne konto, som blev brugt til dyre middage og en luksusrejse til Dubai.

- Den blev lavet på fuldstændigt normale forretningsmæssige vilkår, siger den tiltalte om aftalen.

Ingen af de øvrige tiltalte ønsker at sige noget, da de får muligheden på det 38. retsmøde i sagen. De tiltalte, forsvarerne og anklagerne mødes igen i retten 19. juni. Den dag afsiges dommen.

/ritzau/

Emneord: Atea, Bestikkelse, Region Sjælland, Offentligt privat samarbejde, OPS, Bagmandspolitiet
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 17.09.19 Infrastruktur
  Erhvervsliv: Her er en halv mia til mere velfærd

  Ifølge Dansk Byggeri kan kommunerne frigøre en halv milliard kroner, hvis flere private stod for at passe veje og grønne anlæg.

 • 02.09.19 Sundhed
  Danmark er velfærdsteknologiens vugge

  Der bliver ikke medarbejdere nok til fremtidens udfordringer på velfærdsområdet. En del af løsningen kan findes via velfærdsteknologi. Danmark er førende inden for udvikling af velfærdsteknologi, og borgerne er klar til at bruge teknologien.

 • 13.05.19 Ledelse
  Politiet sigter sundhedsansatte for svigt i skandale om kræftscreening

  Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har i dag sigtet Region Sjælland og flere ledende medarbejdere for overtrædelse af straffeloven og autorisationsloven i forbindelse med mulig mangelfuld håndtering af patienter, som var henvist til undersøgelser på Ringsted sygehus på mistanke om brystkræft.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.

 • 10.12.18 Politik
  Nu skal Danmark markedsføres som life science nation

  Regeringen bevilger i alt 7 millioner kroner til markedsføringen af Danmark. Det skal styrke eksporten og tiltrække investeringer fra medicoindustrien, og pengene bliver administreret i et offentligt-privat samarbejde.