VIDEO på mærkedag: Se interview med Auschwitz-overlever: Glem ikke rædslerne i KZ-lejrene

Det er international holocaust-dag i dag. En mindedag for de døde og ikke mindst de overlevende fra koncentrationslejren Auschwitz. Se interview her og læs historie om journalist, der vil lave film om danske Arlette Andersen, der overlevede koncentrationslejr.

En af de eneste overlevende danskere fra Auschwitz er 90-årige Arlette Andersen fra Fredericia. Hun har i mange år har holdt foredrag om sine oplevelser i udryddelseslejren, og nu skal hendes oplevelser sikres for eftertiden, fortæller DR Trekanten.

Det er journalist Thomas Kvist Christiansen, der er gået i gang med at lave en film om Arlette Andersen, der i mange år var fransklærer på gymnasiet i Fredericia. Hun har en vigtig historie at fortælle, mener han.

- Jeg synes Arlettes historie er i stærk, i og med at hun er en levende person, der kan fortælle om de oplevelser, hun havde i Auschwitz. Vi ved jo alle sammen, at historieundervisningen for alvor bliver stærk, hvis den bliver fortalt af dem, der selv har oplevet det, siger Thomas Kvist Christiansen.

Han har stillet sig i spidsen for filmprojektet, der skal fortælle om en ufattelighed grusomhed og DU KAN STØTTE PROJEKTET HER

- Det er historien om en grusomhed, som man den dag i dag ikke forstår. Man fatter ikke, at man har kunnet industrialisere udryddelser og grusomhed på den måde. Hun er et mirakel, som slipper levende ud, siger filmmanden.

Gennem sine mere end 400 foredrag har hun mødte 91.000 mennesker, der har hørt hendes historie. Filmprojektet, som Thomas Kvist Christiansen er ankermand på, kommer til at indeholde både en dokumentarfilm, samt en dvd med optagelser af et af Arlette Andersens foredrag.

- Arlettes historie, er også historien om en mission, der har stået på i 25 år, som går ud på at sikre, at vi aldrig glemmer historien om Auschwitz.

Netop kendskabet til, hvad der skete i udryddelseslejrene er vigtige forudsætninger for, at undgå, at noget lignende sker igen. Og tilsyneladende er de unge, som er Arlette Andersens primære målgruppe, stadig meget lydhøre.

Selvom det er mange år siden er der ikke noget, der tyder på, at der er fare for at holocaust bliver glemt i undervisningen i den danske folkeskole. Det siger Peter Yding Brunbech, der er leder af Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling.

- Selv om det efterhånden er nogle år siden, så er holocaust stadig noget, som står centralt i mange voksnes bevidsthed, så jeg tror også, at der er et godt fokus på det, siger Peter Yding Brunbech.

Der døde omkring seks millioner jøder under holocaust. Det samlede dødstal anslås til cirka 10 millioner.

Se interview fra 2011 i DR 

 

Emneord: International holocaust-dag, Naziudrydelser, Koncentrationslejre, Auschwitz, Arlette Andersen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.