Auschwitz-overlever: Glem ikke rædslerne i KZ-lejrene

Politik

27/01/2015 11:21

Nick Allentoft

Det er international holocaust-dag i dag. En mindedag for de døde og ikke mindst de overlevende fra koncentrationslejren Auschwitz. Se interview her og læs historie om journalist, der vil lave film om danske Arlette Andersen, der overlevede koncentrationslejr.

En af de eneste overlevende danskere fra Auschwitz er 90-årige Arlette Andersen fra Fredericia. Hun har i mange år har holdt foredrag om sine oplevelser i udryddelseslejren, og nu skal hendes oplevelser sikres for eftertiden, fortæller DR Trekanten.

Det er journalist Thomas Kvist Christiansen, der er gået i gang med at lave en film om Arlette Andersen, der i mange år var fransklærer på gymnasiet i Fredericia. Hun har en vigtig historie at fortælle, mener han.

- Jeg synes Arlettes historie er i stærk, i og med at hun er en levende person, der kan fortælle om de oplevelser, hun havde i Auschwitz. Vi ved jo alle sammen, at historieundervisningen for alvor bliver stærk, hvis den bliver fortalt af dem, der selv har oplevet det, siger Thomas Kvist Christiansen.

Han har stillet sig i spidsen for filmprojektet, der skal fortælle om en ufattelighed grusomhed og DU KAN STØTTE PROJEKTET HER

- Det er historien om en grusomhed, som man den dag i dag ikke forstår. Man fatter ikke, at man har kunnet industrialisere udryddelser og grusomhed på den måde. Hun er et mirakel, som slipper levende ud, siger filmmanden.

Gennem sine mere end 400 foredrag har hun mødte 91.000 mennesker, der har hørt hendes historie. Filmprojektet, som Thomas Kvist Christiansen er ankermand på, kommer til at indeholde både en dokumentarfilm, samt en dvd med optagelser af et af Arlette Andersens foredrag.

- Arlettes historie, er også historien om en mission, der har stået på i 25 år, som går ud på at sikre, at vi aldrig glemmer historien om Auschwitz.

Netop kendskabet til, hvad der skete i udryddelseslejrene er vigtige forudsætninger for, at undgå, at noget lignende sker igen. Og tilsyneladende er de unge, som er Arlette Andersens primære målgruppe, stadig meget lydhøre.

Selvom det er mange år siden er der ikke noget, der tyder på, at der er fare for at holocaust bliver glemt i undervisningen i den danske folkeskole. Det siger Peter Yding Brunbech, der er leder af Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling.

- Selv om det efterhånden er nogle år siden, så er holocaust stadig noget, som står centralt i mange voksnes bevidsthed, så jeg tror også, at der er et godt fokus på det, siger Peter Yding Brunbech.

Der døde omkring seks millioner jøder under holocaust. Det samlede dødstal anslås til cirka 10 millioner.

Se interview fra 2011 i DR 

 

Mest Læste

Annonce