Forside Bæredygtighed Kaldes ‘himlens støvsuger’: Italienske ingeniører har skabt en teknologi, der...

Kaldes ‘himlens støvsuger’: Italienske ingeniører har skabt en teknologi, der kan opsamle CO2 fra luften

Kaldes ‘himlens støvsuger’: Italienske ingeniører har skabt en teknologi, der kan opsamle CO2 fra luften
Shutterstock

I 2027 forventes virksomhedens pilotanlæg at være klar til drift.

Lige nu læser andre

Der er vist ikke mange der er i tvivl om, at klimaforandringerne er et presserende problem, som vi bliver nødt til at tage hånd om.

Den 29-årige energiingeniør Chiara D’Adamo var blot et barn, da en tilfældig nyhedsudsendelse fik klimakrisens alvor til at gå op for hende. Allerede dengang besluttede hun, at hun ikke ville være blandt dem, der passivt så til, mens planetens fremtid blev truet.

Nu har hun placeret sig blandt frontløberne i kampen mod klimaforandringer.

Det fortæller hun til erhvervsmediet Staurtup Italia.

Læs også

Da fysikeren og astronomen Giuliano Antoniciello kontaktede hende med idéen om at etablere CarpeCarbon, var D’Adamo straks klar til at deltage.

Hun blev medstifter af Italiens første virksomhed med speciale i direkte fjernelse af CO₂ fra atmosfæren. Virksomhedens teknologi er innovativ og baseret på solvarme og naturlig luftstrøm, der driver et filter, som opsamler CO₂ og efterfølgende frigiver det i ren form til permanent opbevaring.

Lidt som en støvsuger-effekt.

Teknologien benævnes DAC (Direct Air Capture). Det unikke ved CarpeCarbons metode er, at den ikke kræver elektrisk strøm. Mens konkurrenter, især på Island, benytter store mængder energi, anvender CarpeCarbon solens varme samt den naturlige bevægelse i luftstrømme.

Når CO₂ er indfanget, føres den ned i undergrunden, hvor den reagerer med basaltiske klipper og derved mineraliseres til sten. Dermed sikres CO₂ permanent opbevaring i tusinder af år.

CarpeCarbon blev grundlagt i Torino sidst i 2022. Virksomheden har allerede rejst én million euro i kapital og arbejder nu på en ny investeringsrunde på fem millioner euro. I 2027 forventes virksomhedens pilotanlæg at være klar til drift.

EU har udvalgt CarpeCarbon som én af årets ti mest lovende startups. Chiara D’Adamo forventer, at fjernelse af CO₂ inden længe vil blive betragtet som en naturlig del af samfundets affaldshåndtering.

Læs også

Ads by MGDK