Bandepakkens konsekvenser: 15 risikerer fængsel på livstid

En del af regeringens lovstramninger betyder, at bandemedlemmer bliver straffet ekstra hårdt.

Anklagemyndigheden har rejst tiltale i en sag, som efter alt at dømme vil sende rystelser gennem det københavnske bandemiljø.

Ikke færre end 15 medlemmer af banden Loyal To Familia (LTF) anklages for at have forsøgt at dræbe seks personer fra den rivaliserende bandegruppering Brothas.

Hvis de tiltalte kendes skyldige, risikerer de at blive idømt fængsel på livstid eller alternativt fængsel i 20 år.

Udsigten til de historisk hårde straffe skyldes den bandepakke, som Folketinget indførte sidste år. Den betyder, at straffen kan stige til det dobbelte, hvis kriminalitet bliver begået som led i en bandekonflikt.

Inden den omfattende straffesag ønsker anklager Tomas Hugger ikke at spekulere i muligheden for 15 gange livstid. 

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

- Men det er langvarige fængselsstraffe, anklagemyndigheden går efter, hvis de ender med at blive dømt, siger han.

På trods af anklagerens forbehold forekommer kravet om livstid eller i hvert fald 20 års fængsel ikke usandsynligt. 

Det er således blot halvanden måned siden, at en højtstående LTF'er blev idømt 20 års fængsel for drabsforsøg på to tilfældige cyklister på Nørrebro. Desuden bragte han tre andres liv i fare, da han affyrede i alt 11 skud.

I den sag mente anklageren, at den rigtige straf ville have været fængsel på livstid, men helt så langt ville Københavns Byret ikke gå.

I sagen mod de 15 bandefolk er der ligeledes tale om episoder fra Nørrebro. 

I anklageskriftet kan man læse, hvordan den store gruppe bandemedlemmer 23. oktober 2017 under kortegekørsel i tre biler bevægede sig dybt ind på Brothas' territorium på Ydre Nørrebro.

Mens de tre chauffører ventede i bilerne, steg de resterende klokken 17.55 ud ved Hothers Plads. 

Herfra løb de - bevæbnet med knive og slagvåben - ind i Mjølnerparken, hvor fem ledende medlemmer af Brothas var forsamlet.

Selv om de fem unge nåede at stikke af, forekommer LTF'ernes fremgangsmåde så planlagt, at der er rejst tiltale for drabsforsøg.

- De løber direkte ind i hjertet af Brothas' område. De er maskerede og bevæbnede. I det hele taget virker det utrolig planlagt, siger Tomas Hugger om begrundelsen for, at der ifølge ham er tale om drabsforsøg.

I minutterne efter optrinnet i Mjølnerparken viste mændene da også efter anklagerens mening med al tydelighed, at de var klar til at dræbe.

Ud for Tagensvej 185 trillede de tre biler op på siden af endnu en person med tilknytning til Brothas. Otte-ti af mændene væltede ud, og med stik, slag og spark overfaldt de det 24-årige offer. 

Blandt meget andet efterlod det manden med ni stiksår i ryggen, en læsion i hovedet samt en punkteret lunge. Han var i overhængende livsfare, fremgår det af anklageskriftet.

Den potentielt historiske retssag starter efter planen 11. januar 2019 ved Retten på Frederiksberg. I alt er der afsat 20 retsdage frem mod 22. marts.

Ud over lange fængselsstraffe har tre af de tiltalte udsigt til at blive udvist. De resterende 12 er danske statsborgere. 

/ritzau/

Emneord: 150618, Bandekriminalitet, Bandekonflikt, Bander, Loyal to Familia, Brothas, Tomas Hugger
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også